fbpx

Veganska orehova potica

Čas priprave3 ur 20 minČas kuhanja40 minSkupni čas4 ur

Veganska alternativa nam vsem znani sladici in kraljici decembrskih praznovanj - orehovi potici!

Sestavine

Testo
 100 ml veganskega – rastlinskega mleka (riževo, ovseno,…)
 1 vrečko suhega kvasa
 250 g presejane moke (po izbiri)
 ½ čajna žlička soli
 bio limonino lupinico
 40 g trsnega sladkorja oz. sladila po izbiri
 50 ml veganske - ovsene ali riževe smetane
 50 ml oljčnega olja
Nadev
 200 g mletih orehov
 100 ml veganskega – rastlinskega mleka (riževo, ovseno, …)
 50 ml veganske - ovsene ali riževe smetane
 1 žlica kakava ali veganskega čokoladnega namaza (nekateri dajo še žlico marelične marmelade)
 1 žlica ruma
 rozine (po želji)

Navodila

1

Orehe zdrobimo in jih na hitro pokuhamo v mleku in smetani. Dodamo preostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Če je nadev slučajno preredek, mu lahko dodamo pšenični zdrob oz zdrob po izbiri (pirin).

2

Potem vzamemo kvas, ga stresemo v mlačno mleko in pustimo vzhajati. Dokler pripravek vzhaja, preostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi. V sredini nastale mase naredimo vdolbinico, kamor damo vzhajan kvas in preostale mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v 2 hlebčka (za dve potici) in dobro razvaljamo. Valjanje je najlažje na prtu, da potem tudi lažje zvijemo testo.

3

Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in zavijemo (5 cm od roba testo pustimo nenamazano, da se lepše zaključi – da nadev ne beži ven).

4

Potico položimo v predhodno namaščen pekač in postavimo v pečico, segreto na 50ºC, za pol ure, da vzhaja.

5

Nato pečico nastavimo na 200ºC in pečemo 20 minut. Naslednjih 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175ºC, zadnjih 10 minut na 150ºC (peka torej traja vsega skupaj 40 minut).

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine