Veganska alternativa nam vsem znani sladici in kraljici decembrskih praznovanj - orehovi potici!
Orehe zdrobimo in jih na hitro pokuhamo v rastlinskem napitku in smetani. Dodamo preostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Če je nadev slučajno preredek, mu lahko dodamo pšenični zdrob oz zdrob po izbiri (pirin).
Potem vzamemo kvas, ga stresemo v mlačen rastlinski napitek in pustimo vzhajati. Dokler pripravek vzhaja, preostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi. V sredini nastale mase naredimo vdolbinico, kamor damo vzhajan kvas in preostale mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v 2 hlebčka (za dve potici) in dobro razvaljamo. Valjanje je najlažje na prtu, da potem tudi lažje zvijemo testo.
Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in zavijemo (5 cm od roba testo pustimo nenamazano, da se lepše zaključi – da nadev ne beži ven).
Potico položimo v predhodno namaščen pekač in postavimo v pečico, segreto na 50ºC, za 30 minut, da vzhaja.
Nato pečico nastavimo na 200ºC in pečemo 20 minut. Naslednjih 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175ºC, zadnjih 10 minut na 150ºC (peka torej traja vsega skupaj 40 minut).