Print Options:

Veganska orehova potica

Za število oseb1 porcijaČas priprave3 ur 20 minČas kuhanja40 minSkupni čas4 ur

Veganska alternativa nam vsem znani sladici in kraljici decembrskih praznovanj - orehovi potici!

Testo
 100 ml rastlinskega napitka
 1 vrečko suhega kvasa
 250 g presejane moke (po izbiri)
 ½ čajna žlička soli
 Ekološka limonina lupinica
 40 g trsnega sladkorja
 50 ml veganske smetane
 50 ml oljčnega olja
Nadev
 200 g mletih orehov
 100 ml rastlinskega napitka
 50 ml veganske smetane
 1 žlica kakava ali veganskega čokoladnega namaza (nekateri dajo še žlico marelične marmelade)
 1 žlica ruma
 Rozine (po želji)
1

Orehe zdrobimo in jih na hitro pokuhamo v rastlinskem napitku in smetani. Dodamo preostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Če je nadev slučajno preredek, mu lahko dodamo pšenični zdrob oz zdrob po izbiri (pirin).

2

Potem vzamemo kvas, ga stresemo v mlačen rastlinski napitek in pustimo vzhajati. Dokler pripravek vzhaja, preostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi. V sredini nastale mase naredimo vdolbinico, kamor damo vzhajan kvas in preostale mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v 2 hlebčka (za dve potici) in dobro razvaljamo. Valjanje je najlažje na prtu, da potem tudi lažje zvijemo testo.

3

Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in zavijemo (5 cm od roba testo pustimo nenamazano, da se lepše zaključi – da nadev ne beži ven).

4

Potico položimo v predhodno namaščen pekač in postavimo v pečico, segreto na 50ºC, za 30 minut, da vzhaja.

5

Nato pečico nastavimo na 200ºC in pečemo 20 minut. Naslednjih 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175ºC, zadnjih 10 minut na 150ºC (peka torej traja vsega skupaj 40 minut).