fbpx

Rdeče zelje z listi rdeče pese ob fermentirani piri

Sliši se precej eksotično, ampak vam zagotavljamo, da okusi odlično pašejo skupaj. Super recept za martinovo pojedino!

Sestavine

Zelenjava
 1 čebula
 6 strokov česna
 ½ glave rdečega Zelja
 Šop listov rdeče pese
 (Ghee) maslo
 Voda
 Sol
Pira
 2 skodelici pire
 ½ čebule
 (Ghee) maslo
 Voda
 Sol

Navodila

Priprava - pira
1

Piro namočimo v slano vodo in pustimo 2 dneva. Vmes lahko vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Spremljamo, kdaj spremeni vonj. Ko se začne fermentacija, dobi malo sirni vonj, vendar ne pustimo, da postane moteč. Če fermentacijo želimo ustaviti, jo damo na hladno.

2

Ko nam je vonj pravi, zamenjamo vodo in jo skuhamo. Kuhamo po občutku, toliko, da nam je dovolj mehka.

3

Nasekljamo pol čebule in jo popražimo na soljenem (ghee) maslu.

4

Dodamo precejeno piro in pražimo 6 minut, oz. po občutku.

Zelenjava
5

Čebulo nasekljamo na majhne koščke in jo popražimo na soljenem (ghee) maslu.

6

Česen nasekljamo na majhne koščke in ga dodamo čebuli. Popražimo.

7

Zelje narežemo na tanke trakove ter še malo nasekljamo. Dodamo ga česnu in čebuli ter zalijemo s približno skodelico vroče vode (po občutku).

8

Liste rdeče pese očistimo in grobo narežemo. Stebla narežemo na manjše koščke in jih takoj dodamo zelju. Mehkejše dele dodamo na koncu. Dušimo, dokler voda dovolj ne izhlapi.

OPOMBA: Pri fermentaciji se predela del glutena in žito postane lažje za prebavo ter ima boljši učinek na ravnovesje kultur v črevesju.

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)