Print Options:

Rdeče zelje z listi rdeče pese ob fermentirani piri

Za število oseb1 porcijaSkupni čas1 ura

Sliši se precej eksotično, ampak vam zagotavljamo, da okusi odlično pašejo skupaj. Super recept za martinovo pojedino!

Zelenjava
 1 čebula
 6 strokov česna
 ½ glave rdečega Zelja
 Šop listov rdeče pese
 (Ghee) maslo
 Voda
 Sol
Pira
 2 skodelici pire
 ½ čebule
 (Ghee) maslo
 Voda
 Sol
Priprava - pira
1

Piro namočimo v slano vodo in pustimo 2 dneva. Vmes lahko vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Spremljamo, kdaj spremeni vonj. Ko se začne fermentacija, dobi malo sirni vonj, vendar ne pustimo, da postane moteč. Če fermentacijo želimo ustaviti, jo damo na hladno.

2

Ko nam je vonj pravi, zamenjamo vodo in jo skuhamo. Kuhamo po občutku, toliko, da nam je dovolj mehka.

3

Nasekljamo pol čebule in jo popražimo na soljenem (ghee) maslu.

4

Dodamo precejeno piro in pražimo 6 minut, oz. po občutku.

Zelenjava
5

Čebulo nasekljamo na majhne koščke in jo popražimo na soljenem (ghee) maslu.

6

Česen nasekljamo na majhne koščke in ga dodamo čebuli. Popražimo.

7

Zelje narežemo na tanke trakove ter še malo nasekljamo. Dodamo ga česnu in čebuli ter zalijemo s približno skodelico vroče vode (po občutku).

8

Liste rdeče pese očistimo in grobo narežemo. Stebla narežemo na manjše koščke in jih takoj dodamo zelju. Mehkejše dele dodamo na koncu. Dušimo, dokler voda dovolj ne izhlapi.

OPOMBA: Pri fermentaciji se predela del glutena in žito postane lažje za prebavo ter ima boljši učinek na ravnovesje kultur v črevesju.