fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Potreben vnos kalorij za zdravo življenje

Potreben vnos kalorij

Človekovo telo potrebuje za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij (delovanje srca, dihanje, delo ledvic, vzdrževanje telesne temperature), kar imenujemo osnovno presnovo, določeno energijo, ki jo merimo s kalorijami. Poleg te potrebuje še dodatno energijo za delo, ki ha opravlja, in to telesno ali duševno. Tudi to energijo merimo s kalorijami. Pri različnih ljudeh je osnovna potreba pol kalorijah različna in je odvisna od spola, velikosti, teže , starosti pa tudi od dejavnosti žlez z notranjim izločanjem. Prav tako je različna količina kalorij, ki jih potrebuje človek za opravljanje različnega dela.

Kalorije dobi telo z zaužito hrano oziroma hranili. Pod vplivom kisika, ki ga vdihavamo s pljuči, se v telesu hranilne snovi z notranjim izgorevanjem pretvorijo v toploto. To nastalo toploto merimo s kalorijami. Po pravilih fizike je ena kalorija tista količina toplote, ki je potrebna, da segrejemo 1kg vode za eno stopinjo C (natančno od 14,5 do 15,5°C).

Posamezna hranila dajejo povprečno naslednje kalorije:

  • 1g beljakovin 4,1 kalorije
  • 1g ogljikovih hidratov 4,1 kalorije in
  • 1g maščobe 9,3 kalorije

Pri različnih človekovih dejvnostih se potrebe po kalorijah spreminjajo. Poglejmo nekaj primerov po posameznih vrstah zaposlitve:

Delo Dnevne potrebe po kalorijah
Pretežno sedeče delo
Duševno, pisarniško delo
2200 – 2400
Lahko fizično delo
Krojači, finomehaniki, stavci
2600 – 2800
Srednje težko delo
Pleskarji, mizarji
3000
Še težje fizično delo
Zidarji, kovači, poljski delavci
4000 – 4500
Najtežje fizično delo
Kamnoseki, gozdni sekači, poljski delavci
Ob delovnih konicah, vrhunski športniki
5000

 

Kakovost hrane že dolgo ne merimo več samo s kalorijami, ker nam te ne povedo dovolj o njeni biološki vrednosti. Upoštevati moramo tudi količino in vrsto posameznih osnovnih in varovalnih hranil, ki jih vsebujejo porabljena živila. Oboje računamo po tablicah s kalorično in hranilno (biološko) vrednostjo posameznih živil. Kot osnovno vzamemo 100g očiščenega za kuho pripravljenega živila. Če hočemo hrano pravilno ovrednotiti, moramo tudi vedeti, koliko posameznih hranil in varovalnih snovi potrebuje človek ali določena skupina, ki ji je hrana namenjena. Šele na podlagi teh podatkov, je možna primerjava med dejanskim stanjem in priporočili. Za vse to pa so potrebni zamotani in številni računi, ki za vsakodnevno pripravo oziroma načrtovanje hrane sploh ne pridejo v poštev. Pomagamo si z razdelitvijo živil na prehranske skupine. V kolikor vnos kalorij ne zadostuje si lahko pomagamo z ekstraktom magnezija v obliki magneijevega olja. Pozitivni učinki magnezijevega olja so svetovno znani

Opis prehranskih skupin nadaljujemo v marčevski objavi nasvetov.

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!