fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Krajčkova Domača Kombuča

Moja osebna izkušnja z domačo pripravo Kombuče

Pozdravljeni vsi ljubitelji zdravih in naravnih pijač! Tokrat vam izza pulta maham Krajčkova Maša, najnovejša članica ekipe. Kot vsi dobro vemo, je trgovinica Krajček že od nekdaj mesto deljenja dobrih nasvetov, praks in tudi kakšne doma pridelane dobrote. Nekega dne me je z eno takšno razveselila sodelavka Darja, ki jo večina od vas prav dobro pozna – v Krajčka je prinesla svojo doma narejeno kombučo.

Sladki mehurčkasti zvarek me je popolnoma navdušil in od Darje sem čez nekaj dni ponosno posvojila svoj prvi košček SCOBY »gobe«. Kot pa se po Krajčkovo spodobi, bom z vami delila svojo osebno izkušnjo in kakšen nasvet ali dva glede domače priprave kombuče, te osvežilne fermentirane pijače, ki je poleg tega, da je zdrava, tudi zelo preprosta za pripravo. Te zanima, kako sem se podala v ta divji svet mehurčkov, fermentacije in okusov? Beri naprej!

 

Kaj sploh je “Kombuča”?

Kombuča je fermentiran čaj, ki izvira iz starodavne Kitajske. Gre za osvežilno pijačo, bogato s probiotiki, encimi in vitamini. Sladkanemu čaju se v procesu za več dni doda posebna simbiotična kultura bakterij in kvasovk ali na kratko »SCOBY«, ki se hrani s sladkorjem ter s procesom fermentacije ustvari rahlo kisel in mehurčkast napitek. Lahko se pripravlja doma ali kupi v trgovinah v različnih okusih in različicah. Ljubitelji kombuče jo cenijo zaradi njenih potencialnih koristi za prebavo, energijo in splošno zdravje.

Pozitivni učinki rednega uživanja kombuče:

 1. Izboljšanje prebave: Kombuča vsebuje probiotike, ki pomagajo uravnotežiti črevesno floro in spodbujajo zdravo prebavo ter absorpcijo hranil.
 2. Krepitev imunskega sistema: Prisotnost probiotikov v kombuči lahko okrepi imunski sistem in pripomore k boju proti boleznim ter zmanjša tveganje za okužbe.
 3. Detoksikacija telesa: Kombuča vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri odstranjevanju toksinov in škodljivih snovi iz telesa, kar lahko prispeva k boljšemu počutju in zdravju.
 4. Izboljšanje energije: Zaradi svojega naravnega ravnovesja vitaminov B in nizke vsebnosti kofeina kombuča lahko pomaga povečati energijo ter izboljšati splošno počutje.
 5. Podpora zdravju kože: Antioksidanti in probiotiki v kombuči lahko izboljšajo zdravje kože tako z notranje kot zunanje strani, kar lahko privede do bolj čiste, sijoče in zdrave kože.
 

Kaj vse potrebuješ za pripravo domače kombuče?

Na svoji misiji sem se najprej seznanila z vsemi potrebnimi sestavinami in opremo. Začnemo s čajem, ki je lahko črni, zeleni ali celo beli – vsaka vrsta čaja doda svoj edinstven okus. Jaz najraje uporabljam zeleni čaj, saj je najbolj bogat z antioksidanti, lahko se pije tudi bolj pozno v dnevu, ima manj intenziven okus in fermentira bolj »umirjeno« kot črni čaj. Sladkor je naslednja ključna sestavina. Morda se sliši nenavadno, a brez sladkorja fermentacija ne bi bila mogoča. SCOBY, simbiotična kultura bakterij in kvasovk, se hrani s sladkorjem in ga pretvarja v koristne kisline, encime in vitamine. Sladkorja v receptu ne moreš popolnoma izpustiti, lahko pa eksperimentiraš z različnimi vrstami, kot so beli sladkor, trsni sladkor ali celo med.

Seznam obvezne bojne opreme je torej sledeč:

 • Čaj: Najpogosteje se uporablja črni ali zeleni čaj, lahko pa preizkusiš tudi druge vrste.
 • Sladkor: Najbolj običajno se uporablja beli sladkor, vendar lahko uporabiš tudi trsni sladkor, med ali kokosov sladkor.
 • SCOBY: Simbiotična kultura bakterij in kvasovk, ki je ključna za fermentacijo.
 • Starter tekočina: Približno ena skodelica predhodno pripravljene kombuče ali kupljene kombuče.
 • Voda: Filtrirana, ustekleničena ali pa kar navadna voda iz pipe, če je le ta brez klora in drugih kemikalij.
 • Steklena posoda: Velika posoda, v kateri bo potekala fermentacija.
 • Pokrov: Bombažna krpa ali papirnata brisača, ki omogoča dihanje in preprečuje vdor nečistoč + gumica za pritrditev pokrova.
 • Steklenice: Za shranjevanje končne kombuče.
 

Kaj za vraga je “SCOBY” in kje ga lahko najdem?

SCOBY (»Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast«) je srce kombuče in je nekaj, kar se sprva zdi malo strašljivo. Ko sem prvič prijela to želatinasto »gobo« nenavadnega vonja, sem bila presenečena, kako lahko iz česa takšnega nastane tako okusna in osvežilna pijača. Izgleda nekako takole:

SCOBY-ji se običajno ne kupujejo, temveč se (podobno kot kefir, droži ipd.) zaradi samodejnega razmnoževaja oziroma rasti dobijo od drugih ustvarjalcev domače kombuče, ki imajo že vzpostavljeno kulturo. Če ti ob večkratni pripravi kombuče goba začne »rasti« oziroma delati nove plasti, pomeni, da se goba v okolju dobro počuti in ima dovolj hranil. Opazil/a boš, da se plasti zlahka olupijo in naj te ne skrbi – kulture s tem popolnoma nič ne poškoduješ. Svetujem, da »mladičke« oziroma plasti, ki jih ne potrebuješ, podariš komu, ki bi tudi sam želel začeti z domačo pripravo napitka. Če si sam v iskanju SCOBY-ja, pa kar pokliči v Krajčka, bomo že našli kaj zate 😉

Kaj označuje izraz »Starter tekočina«? SCOBY ob začetku priprave kombuče za »zagon« fermentacije potrebuje tudi malo začetne kombuče (približno 1dl že sfermentiranega čaja). To pomeni, da boš potreboval/a skodelico že pripravljene kombuče, bodisi iz prejšnje serije ali kupljene v trgovini. V »Starter tekočini« običajno tudi hranimo SCOBY med pripravo različnih serij kombuče, če gobe ne položimo takoj naprej v novi (še ne sfermentirani) čaj.

 

Moja prva serija ali “10 dni samo čakam in gledam”

Ko imaš vse pripravljeno, je čas za začetek. Sama v velikem (4L) loncu zavrem vodo in dodam popolnoma navaden nearomatiziran zeleni čaj, ki ga kupim v čajnici, ter pustim stati 5 min, preden odstranim vrečko s čajnimi listi. Ko se čaj ohladil na sobno temperaturo, ga vlijem v veliko stekleno posodo, vmešam sladkor ter dodam starter tekočino in SCOBY. Posodo pokrijem s čisto krpo, ki jo pritrdim z gumico, ter posodo postavim na temno in toplo mesto.

Fermentacija je tisti del procesa, ki zahteva največ potrpljenja. Prva ali primarna fermentacija običajno traja od 7 do 14 dni. Sama sem ob svoji prvi pripravi z zanimanjem opazovala, kako se je SCOBY počasi pomikal po površini in ustvarjal nove plasti. Vonj v kuhinji se je spreminjal, postajal je bolj kiselkast in me je spominjal na jabolčni kis. Po sedmih dneh sem začela preverjati okus. Ko je po 10 dneh kombuča dosegla popolno ravnovesje med sladkim in kislim, sem SCOBY previdno odstranila iz posode.

Moj preizkušeni recept:

 1. Priprava čaja

Zavri vodo in na 1 liter dodaj 4-5 čajnih vrečk ali 20g razsutega čaja. Po cca 3-5 min precedi čaj (če uporabljaš razsuti čaj) oziroma odstrani vrečke in pusti, da se ohladi na sobno temperaturo. Čaj mora biti nujno popolnoma ohlajen, preden vanj dodaš gobo (najbolje ohlajati kar čez noč), saj previsoka temperatura sicer lahko ubije kulturo.

 1. Mešanje

Ohlajeni čaj vlij v stekleno posodo, dodaj 2 zvrhani žlici sladkorja na 1 liter vode in mešaj, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. V mešanico dodaj starter tekočino in nežno položi SCOBY na vrh.

(Naj te ne skrbi, če SCOBY na začetku potone na dno posode. Po vsej verjetnosti bo, če je zdrav in delujoč, sam od sebe splaval na površino čez nekaj dni.)

 1. Fermentacija

Posodo pokrij s krpo ali papirnato brisačo in jo pritrdi z gumico. Postavi jo na temno in toplo mesto (20°C-30°C) za 7-14 dni. Po cca 7. dnevu vsak dan preveri okus in ko ti ustreza, odstrani SCOBY in 1 skodelico kombuče (starter tekočine) v manjšo ločeno posodico za naslednjo serijo.

*Pri pripravi kombuče se izogibaj uporabi železne posode ali žlice, saj lahko pride do reakcije med železom in kisom, ki ga tvori fermentacija, kar lahko povzroči neželen okus in celo poškoduje tvoj SCOBY. Namesto tega raje uporabi stekleno ali keramično posodo za hranjenje, leseno kuhovnico za mešanje ipd.

 

Sekundarna fermentacija ali “Zdaj pa bo, kar bo”

Tu se zabava šele začne! Sekundarna fermentacija je čas, ko lahko osnovni kombuči dodajaš različne okuse v obliki celih kosov svežega sadja, raznih sladkih kaš ali sirupov. Jaz mešanici najraje dodajam kar narezano sveže sadje, kot so jagode, maline ali pomaranče. Steklenice tesno zaprem in jih pustim na sobni temperaturi še nekaj dni, da se razvijejo dodatni mehurčki. Ta del procesa je resnično magičen, saj vsak okus prinese nekaj posebnega in edinstvenega.

Moje najljubše kombinacije okusov:

 • Ingver in limona: Kombinacija sveže naribanega ingverja in rezin limone doda pikantnost in svežino, ki je popolna za poletne dni.
 • Jagode in bazilika: Narezane jagode in nekaj listov sveže bazilike ustvarijo sladek in zeliščni okus, ki je hkrati osvežujoč in unikaten.
 • Maline in vanilija: Dodaj sveže maline in nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta za sladek in rahlo kremast okus, ki spominja na malinin sorbet.
 • Borovnice in sivka: Sveže borovnice in nekaj posušenih cvetov sivke ustvarijo nežno cvetličen in sadni okus, ki je popolnoma edinstven.
 • Ananas in meta: Kosi svežega ananasa in listi sveže mete dodajo tropsko noto in osvežilnost, ki je idealna za vroče dni.
 • Mango in kurkuma: Narezani mango in ščepec kurkume ustvarita eksotičen in rahlo pikanten okus, ki je tudi zelo zdrav.
 • Hruške in cimet: Kosi hruške in cimetova palčka ustvarijo topel in sladek okus, ki je popoln za hladnejše dni.

Kombuča ni le okusna pijača, temveč tudi odličen način za eksperimentiranje in izražanje kreativnosti. Vsaka serija je običajno nekoliko drugačna, odvisno od vrste čaja, količine sladkorja in dodanih okusov pri sekundarni fermentaciji.

POZOR! Bodi pozoren/a, saj lahko pri sekundarni fermentaciji kombuča zelo hitro fermentira, kar lahko povzroči prekomerno količino ogljikovega dioksida v steklenici. To lahko privede do močnega sproščanja plina ob odpiranju steklenice, slednje pa lahko povzroči manjšo »eksplozijo« in razlitje napitka vsepovsod. Steklenice je zato po sekundarni fermentaciji priporočljivo odpirati zelo previdno in počasi ter jih hraniti v hladilniku. Kombuča je na ta način lahko nekoliko muhasta zadevščina. Kako to vem? Raje ne sprašuj 🙂

 

Če te je ideja o domači kombuči navdušila

Domača priprava kombuče je postala moj najljubši ritual. Pijača ni le zdrava in osvežilna, temveč mi prinaša tudi veliko zadovoljstva, ko vidim, kako pridno fermentira in kako okusna je. Najbolj me navdušuje dejstvo, da je vsaka serija kombuče na koncu drugačnega okusa, kljub temu, da včasih uporabim popolnoma isti postopek in sestavine.

Zato se za konec poslavljam z mislijo: če se tudi sam/a navdušuješ nad idejo o pripravi domače kombuče – nikar ne odlašaj! Za več vprašanj me sicer najpogosteje najdeš za pultom Trgovine Krajček na Poštni ulici 6 v starem delu Kranja, preko maila na info@krajcek.si ali pa na +386 40 871 811.

Veliko veselja pri ustvarjanju ti želim!

Krajčkova Maša

Druga pogosta vprašanja:

1.     Kako veliko SCOBY gobo moram imeti za pripravo 1 litra kombuče?

Količina kombuče, ki jo lahko pripraviš z SCOBY-jem, ni toliko odvisna od premera SCOBY-ja, temveč bolj od prostornine posode, ki jo uporabljaš, in razmerja med čajem, sladkorjem in starter tekočino. SCOBY s premerom cca 10 cm sicer običajno zadostuje za pripravo do 3-4 litre kombuče.

2.     Kako shranim dodatne/odvečne SCOBY-je?

Dodatne SCOBY-je lahko shraniš v “SCOBY hotelu”, kar je preprosto steklena posoda, napolnjena s kombučo. SCOBY-ji bodo tako ostali zdravi in pripravljeni za uporabo v prihodnjih serijah. Posodo hrani na sobni temperaturi in občasno dodaj svežo kombučo, da ohraniš primerno okolje za mirujoče SCOBY-je.

3.     Ali je moj SCOBY še vedno zdrav, če se spremeni njegov videz?

SCOBY lahko med fermentacijo spreminja videz in barvo. Pogosto se oblikujejo rjave niti ali lise, kar je povsem normalno. Skrbi naj te le, če se pojavijo črni, zeleni ali rožnati madeži, kar lahko nakazuje na plesen. V tem primeru SCOBY zavrzi in začni z novim.

4.     Kaj storiti, če je moja kombuča preveč kisla?

Če je kombuča preveč kisla, si jo verjetno predolgo fermentiral/a. Uporabiš jo lahko kot osnovo za novo serijo kombuče, kot naravni kis v solatnih prelivih ali kot čistilo za gospodinjstvo. Da se to ne bi zgodilo ponovno, skrajšaj čas fermentacije in redno sproti preverjaj okus.

5.     Kaj predstavlja usedlina na dnu steklenice kombuče? Ali je užitna?

Usedlina na dnu kombuče je običajen pojav in je sestavljena iz različnih snovi, vključno s kvasovkami, ostanki čaja, bakterijami in drobnimi delci, ki se med fermentacijo usedejo na dno posode. Ta usedlina je neškodljiva in je lahko celo vir nekaterih koristnih mikroorganizmov. Nekateri ljudje jo zaužijejo skupaj s kombučo, medtem ko drugi raje filtrirajo kombučo, da odstranijo usedlino, preden jo popijejo.

Katere izdelke za pripravo domače kombuče lahko najdeš v Krajčku?

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

[mc4wp_form id="8049"]