fbpx

Ratatouille

Z vami preprosto moramo deliti ta božanski ratatouille, ki smo ga naredili za vikend! Verjemite, res se splača malce dlje ''viseti'' v kuhinji! Za še bolj slasten rezultat vam priporočamo, da uporabite ekološko zelenjavo brez pesticidov iz naše trgovinice.

Sestavine

Spodnji sloj
 200 g čebule
 200 g korenja
 100 g stebelne zelene
 1 žlica (rastlinskega) masla
 1 žlica olivnega olja
 2 stroka česna
 1 rumena paprika
 1 rdeča paprika
 3 čiliji (po želji lahko tudi več ali manj)
 850 g svežih narezanih pelatov (ali pelatov iz konzerve)
 3 vejice svežega timijana (po želji)
 1 čajna žlička provansalskih zelišč (šetraj, koromač, bazilika, timijan)
 6 svežih listov bazilike
 sol in poper po okusu
Vrhnji sloj
 2 rumeni bučki
 2 zeleni bučki
 2 melancana
 6 svežih pelatov oz. roma paradižnikov (mi smo uporabili kar navadne)
 2 žlici olivnega olja
 2 česna
 1 čajna žlička timijana
 sol in poper po okusu

Navodila

1

Rumene in rdeče paprike ter čilije operemo, in z rokami malce naoljimo. Pečemo jih na ognju ali v pečici, dokler kožica ne postane črna in začne odstopati – med peko jih večkrat obrnemo. Ko so pečene jih damo v posodo in pokrijemo s pokrovom. Počakamo 15 minut, da na sopari kožica še bolj odstopi. Potem jih olupimo, odstranimo pecelj in semena ter jih narežemo.

2

Medtem pripravimo zelenjavo. Narežemo korenje, zeleno in čebulo. Skupaj nasesekljamo česen in timijan. Bučke, melancana in pelate narežemo na 2mm kolobarje.
Če za spodnji sloj uporabljamo sveže paradižnike, jih najprej blanširamo - za kratek čas jih potopimo v vročo vodo, da jih lažje olupimo. Nato jih narežemo na kocke.

3

Na olju in maslu 10 minut pražimo korenje, zeleno in čebulo. Dodamo nasesekljan česen in timijan, pečene paprike in čilije ter pelate. Dodamo provansalske začimbe ter sol in poper. Kuhamo 20 minut

4

Vse skupaj prestavimo v multipraktik, in skupaj z listi bazilike malce zmiksamo, da dobimo omakasto strukturo.

5

Mešanico prestavimo v pekač in zgladimo. Nato mešanico lepo prekrijemo z narezano zelenjavo, ki jo zlagamo v enakomernem razmerju. Rezine zelenjave naj se med seboj malce prekrivajo. Zlagamo toliko časa, dokler ne zapolnimo celotnega pekača. Skupaj zmešamo olivno olje ter nasesekljan česen in timijan in polijemo čez ratatouille. Po okusu čez potresemo še sol in poper.

6

Prekrijemo z alufolijo in počasi pečemo 3 ure na 140°C. Po 3 urah odstranimo alufolijo in pečemo nadaljnjih 45 minut na 180°C, da se zelenjava lepo zapeče.

Tik pred serviranjem potresemo s svežim peteršiljem.

Ratatouille navadno strežemo kot prilogo zraven kuskusa, testenin, riža ali ob kruhu.

Če se slučajno zgodi, da jedi ne boste mogli pojesti (v kar močno dvomimo), jo imate lahko do 5 dni shranjeno v hladilniku, oziroma do 3 mesece v skrinji. Dober tek!

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine