Z vami preprosto moramo deliti ta božanski ratatouille, ki smo ga naredili za vikend! Verjemite, res se splača malce dlje ''viseti'' v kuhinji! Za še bolj slasten rezultat vam priporočamo, da uporabite ekološko zelenjavo brez pesticidov iz naše trgovinice.
Rumene in rdeče paprike ter čilije operemo, in z rokami malce naoljimo. Pečemo jih na ognju ali v pečici, dokler kožica ne postane črna in začne odstopati – med peko jih večkrat obrnemo. Ko so pečene jih damo v posodo in pokrijemo s pokrovom. Počakamo 15 minut, da na sopari kožica še bolj odstopi. Potem jih olupimo, odstranimo pecelj in semena ter jih narežemo.
Medtem pripravimo zelenjavo. Narežemo korenje, zeleno in čebulo. Skupaj nasesekljamo česen in timijan. Bučke, melancana in pelate narežemo na 2 mm kolobarje.
Če za spodnji sloj uporabljamo sveže paradižnike, jih najprej blanširamo - za kratek čas jih potopimo v vročo vodo, da jih lažje olupimo. Nato jih narežemo na kocke.
Na olju in maslu 10 minut pražimo korenje, zeleno in čebulo. Dodamo nasesekljan česen in timijan, pečene paprike in čilije ter pelate. Dodamo provansalske začimbe ter sol in poper. Kuhamo 20 minut.
Vse skupaj prestavimo v multipraktik, in skupaj z listi bazilike malce zmiksamo, da dobimo omakasto strukturo.
Mešanico prestavimo v pekač in zgladimo. Nato mešanico lepo prekrijemo z narezano zelenjavo, ki jo zlagamo v enakomernem razmerju. Rezine zelenjave naj se med seboj malce prekrivajo. Zlagamo toliko časa, dokler ne zapolnimo celotnega pekača. Skupaj zmešamo olivno olje ter nasesekljan česen in timijan in polijemo čez ratatouille. Po okusu čez potresemo še sol in poper.
Prekrijemo z alufolijo in počasi pečemo 3 ure na 140°C. Po 3 urah odstranimo alufolijo in pečemo nadaljnjih 45 minut na 180°C, da se zelenjava lepo zapeče.
Tik pred serviranjem potresemo s svežim peteršiljem.
Ratatouille navadno strežemo kot prilogo zraven kuskusa, testenin, riža ali ob kruhu.
Če se slučajno zgodi, da jedi ne boste mogli pojesti (v kar močno dvomimo), jo imate lahko do 5 dni shranjeno v hladilniku, oziroma do 3 mesece v skrinji. Dober tek!