fbpx

Naredi doma – Adventni venček

KAKO DOMA IZDELATI ADVENTNI VENČEK

Zakaj bi adventni venček kupovali, če pa je tako preprosto ga narediti sam, pa še unikaten je.

Za obod bomo potrebovali poganjke trte ali dolge tanke šibe ali veje leske. Spletemo jih skupaj in povežemo z vrvico ali pa z rafijo.  Za okrasitev lahko uporabimo vse kar najdemo v naravi.

  • Liste dreves: javorjevi, kostanjevi, gabrovi,…paziti moramo samo, da niso presuhi.
  • Storži
  • Želodi
  • Mah
  • Veje smreke ali jelke, ki jih nato narežemo na cca.10cm dolge vejice

Seveda lahko uporabite tudi umetne materiale. Pobrskajte doma, zagotovo se bo kaj našlo, npr. kakšen svetlikajoč star nakit, manjša stare bunkice za novoletno smrečico, perle ali pa velika pentlja za zavijanje daril, itd. Cimetove palčke so tudi zelo dobrodošle.

Kar pa je res priporočljivo kupiti je lepilna pištola. Z njo se dekoracijo veliko lepše in enostavnejše prilepi. Skratka, nakup se absolutno obrestuje. Seveda pa se lahko uporabi tudi močnejše lepilo za papir.

Potrebujemo še en zavojček cvetličarske žice, vrtnarske klešče ali močnejše škarje in 4 sveče, če bo venček za na mizo.

Ko imamo obod narejen, si pripravimo material in začnemo. Najprej s cvetličarsko žico naredimo vozel okoli oboda. Nato začnemo z nanizanjem vejic. Pomembno je, da z vejicami dobro obložimo obod iz vseh treh strani (spodnjo pustimo prazno), da se le ta ne bo videl. Začnemo pri vozlu. Ko nanizamo prvi sloj vejic, z žico na močno enkrat ovijemo vse skupaj okoli oboda. Dodamo nov niz vejic in zopet ovijemo z žico. Tako nadaljujemo vse do konca. Tam zopet naredimo vozel, da vse skupaj pričvrstimo in pa zanko, če bo venček visel na vratih.

Lahko naredimo celega iz smrekovih vejic, lahko kombiniramo z listi, lahko samo na enem delu damo par listov. Pravil ni, saj je vse prav.

Ko imamo obod pripravljen, pride čas za okraske. Predlagamo, da najprej  samo položite okraske na obod, da boste videli kako bi izgledalo na koncu, šele potem začnete z lepljenjem. Zopet ni pomembna postavitev, po želji. Če lepite z lepilno pištolo, pazite, da se ne opečete, saj je lepilo zelo vroče. Ko okrask zalepite, ga nekaj časa pridržite, da se bo res dobro zalepil.

In venček je narejen. Mi smo letos naredili tri v sodelovanju s Katjo Koselj Jewellery in Botaničnem vrtu v Ljubljani.

Več: Video kako smo delali adventne venčke, v živo pa si ga lahko ogledate na vratih naše trgovinice.

Pomen adventnega časa in adventnega venčka

Advent se začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer. Adventni čas je torej čas pričakovanja božiča.

Adventni venček je v obliki kroga in je simbol za večnost. Beseda advent, izhaja iz latinske besede adventus, kar pomeni »prihod« ali »prihaja«. Verniki so ob tem spominjajo rojstva Jezusa in pričakujejo njegov drugi prihod domov.

Z adventnim venčkom okrasimo naše domove. Nekateri ga obesijo na vrata, spet drugi ga postavijo na mizo, kjer vsako nedeljo prižgejo eno svečo in tako odštevajo čas do prihoda največjega krščanskega praznika, Božiča.

Prva sveča je simbol za pričakovanje in upanje. Druga sveča je simbol za mir. Tretja sveča simbolizira veselje. Četrta, zadnja sveča, pa je simbol ljubezeni.

Zanimivost:

Adventni venček naj bi k nam prišel iz Nemčije. Tam ga je leta 1839 naredil takratni duhovnik za otroke v sirotišnici. S tem je hotel otroke razveselit in jim dati upanje ter veselje.

˝Nataša Naneva in trgovina Krajček˝

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najbolj brani prispevki

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)