fbpx

Kako se znebiti moljev

Kako se znebiti moljev

Res ni nič bolj neprijetnega kot dom poln škodljivcev, ki se jih nikakor ne moremo rešiti. Molji niso zgolj nadloga, ampak lahko povzročijo veliko škode. Poleg kuhinjskih moljev poznam tudi tekstilne molje, ki lahko naredijo veliko materialno škodo z izjedanjem lukenj in odžiranjem tekstila in ostalih organskih materialov. Ste vedeli, da ena samica lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se razvijejo ličinke, ki povzročajo škodo na živilih in oblačilih? Ker se te nadležne žuželke hitro razvijajo in širijo, je dobro poznati njihove prehranjevalne navade.

KUHINJSKI MOLJI

Poznamo več vrst kuhinjskih moljev, najbolj pogosti pa so: krhljev molj, močna vešča, tobakova vešča in dateljnova vešča. Odrasli molji, ki jih vidimo letati okoli polic, ne povzročajo škode, saj se ne hranijo. Po parjenju samičke odložijo jajčeca na živila ali embalažo, iz njih pa se izležejo gosenice. Prav one so tiste, ki povzročajo škodo, saj se hranijo z vsemi shranjenimi prehranskimi proizvodi, kot so: žita in žitni izdelki, moka, testenine, suho sadje, lešniki, orehi, mandlji, kakav, piškoti, čokolada, začimbe, čaji, pasja, ptičja, ribja hrana, … Gosenice se nato zabubijo v napadenem živilu, ob njem ali pa na višjih policah ali pod stropom. Prav zato težko najdemo okuženo živilo. Iz bube se nato razvije odrasel molj.

Kako ravnati, ko odkrijemo kuhinjske molje?

Ko opazite kuhinjske oz. živilske molje v piškotih, natančno preglejte vsa ostala živila, vključno z embalažo. Vso okuženo hrano zavrzite stran in shrambo temeljito počistite. Kljub temu, da molje pogosto prinesemo že s kupljenimi živili, se prehranski proizvodi lahko okužijo tudi v naši shrambi. V poletnih mesecih, ko bolj pogosto zračimo stanovanja, lahko molji priletijo skozi odprta okna in vrata, odložijo jajčeca na živila ter se začnejo množiti.

Kako preprečimo in se znebimo kuhinjskih moljev?
  • Skrbno preglejmo vsa živila, ki jih prinesemo iz trgovine ali tržnice.
  • Živila shranjujmo v dobro zaprtih posodah, tudi hrano za hišne ljubljenčke.
  • Shrambo in kuhinjske omarice vzdržujmo čiste in suhe ter jih redno čistimo in zračimo. Posebej pazimo, da škrobna živila kot so npr. moka in riž niso raztresena po policah ali tleh.
  • Na omare ali police z živili prilepimo vabe za molje, v obliki samolepilnih lističev ali hišic, ki vsebujejo umetne feromone- z vonjem po samicah za privabljanje moljev (samcev), saj ne vsebujejo strupenih snovi (insekticidov).
  • Stara ljudska modrost pravi, da listi divjega kostanja, oreha ali lovorja preprečujejo naselitev moljev, zato jih položimo v predale, kuhinjske omare in shrambe.
TEKSTILNI MOLJI

Podobno kot pri kuhinjskih moljih, so gosenice tisti nepridipravi, ki delajo škodo, saj obožujejo materiale, ki vsebujejo keratin. To je strukturna beljakovina, ki celicam daje stabilnost in obliko in se nahaja v volni, svili, pa tudi laseh, dlakah, perju, koži, krempljih… Materiali, ki vsebujejo beljakovine so: volna, krzno, usnje, svila, perje, blago iz mešanic sintetičnih in beljakovinskih vlaken, rastlinska vlakna kot so bombaž in lan ter ostali naravni materiali kot so škrob, klej… Tudi sintetika jim tekne, če je umazana s hrano, urinom, krvjo, znojem in drugimi beljakovinami. Samičke odložijo jajčeca med niti tekstilnih izdelkov, stadij gosenice pa lahko traja nekaj mesecev do dveh let in pol. Poznamo tri vrste tekstilnih moljev: hišni ali suknarski molj, krznarski molj in preprogar. Ti molji delajo škodo na oblačilih iz bombaža, usnja, volne, svile in krzna, preprogah, oblazinjenem pohištvu, odejah, ročnih delih, tapiserijah…

Preventivna zaščita oblačil pred molji. Včasih so odganjali molje z naftalinom v kroglicah. Tega danes ne uporabljamo več, saj je zdravju nevaren in na oblačilih pušča neprijeten vonj.

Oblačila lahko zaščitimo na več načinov:
  • Omare z oblačili redno čistimo in zračimo ter vanje spravljajmo le čista in povsem suha oblačila.
  • Oblačila v omari naj ne bodo preveč natlačena, saj se gosenice najraje zaredijo na toplih, neprezračenih in vlažnih mestih.
  • Sezonska oblačila shranjujmo v zračnih plastičnih vrečah, pred tem pa jih temeljito očistimo, operemo in posušimo.
  • V omare namestimo sredstva, ki odganjajo molje, v obliki obešank, tablic ali sprejev – teh na tržišču ne manjka.
  • Naravna sredstva, ki odganjajo molje lahko naredimo tudi sami: platneno ali bombažno vrečko napolnimo s posušeno sivko, limonino travico, evkalipta in zmečkanimi listi rožmarina. Dodamo malo cimeta, cedre in materine dušice ter po želji kapljico eteričnega olja od zgoraj omenjenih rastlin.

Če odkrijemo luknje v oblačilih, takoj izpraznimo omaro in vsak kos oblačila temeljito preglejmo. Uničena oblačila zavrzimo, preostala pa očistimo, temeljito operimo in posušimo. Izpraznjeno omaro posesajmo, umijmo, da odstranimo prah, umazanijo in dlake ter prezračimo.

Lepa navada je takšna, da 2x letno vse omare z oblačili izpraznite, posesate, očistite, pomijete in popršite z razpršilom proti moljem. Previdnost je le mati modrosti.

Vir: http://blog.lokalna-kakovost.si

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najbolj brani prispevki

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)