Ekološko ali konvencionalno?
Kar smo včasih našli le v trgovinah z zdravo hrano, je zdaj stalnica v večini supermarketov – ekološka hrana. In to ustvarja dilemo pri nas, potrošnikih. Na eni strani imamo konvencionalno pridelano jabolko, na drugi strani pa enega, ki je ekološko pridelan. Oba jabolka sta čvrsta, sijoča in rdeča. Oba zagotavljata vitamine in vlaknine, sta brez maščob, natrija in holesterola. Katerega naj izberem? Danes odkrivamo prave razlike med ekološkimi in konvencionalno pridelanimi živili. Poglejte dejstva predno greste v nakup:
1. Zakaj ljudje izbirajo ekološko pridelano hrano
Številni dejavniki vplivajo na odločitev za izbiro ekološke hrane. Nekateri ljudje izberejo ekološko hrano zaradi boljšega okusa. Nekateri se odločajo za eko zaradi skrbi, kot so:
- Pesticidi. Konvencionalni pridelovalci lahko uporabljajo lahko topna mineralna gnojila, kemično sintetizirana fitofarmacevtska sredstva (pesticidi), gensko spremenjene organizme in proizvode pridobljene iz teh organizmov ter različne regulatorje rasti, da bi zaščitili svoje
pridelke proti plesni, žuželkam in boleznim, kar lahko pusti ostanke v proizvodih. Pri nakupu ekološko pridelane hrane ni pričakovati ostankov teh snovi v pridelkih ali živilih. - Aditivi. Eko predpisi prepovedujejo ali strogo omejujejo uporabo aditivov za živila in ojačevalcev, ki se običajno uporabljajo v živilih, prepovedana je uporaba arom in barvil.
- Okolje. Ljudje kupujejo ekološko pridelano hrano iz okoljskih razlogov. Ekološka kmetovanja delujejo v dobrobit okolja, z zmanjšanjem onesnaževanja in ohranjanjem vode in kakovosti tal.
2. Ekološko kmetijstvo
Ekološko kmetijstvo je kmetijski sistem, ki si prizadeva, da nas, porabnike, preskrbuje s svežimi, okusnimi in pristnimi živili, ob tem pa spoštuje sisteme naravnih življenjskih ciklov.
Načela ekološkega kmetovanja:
- široko kolobarjenje kot pogoj za učinkovito rabo krajevnih virov;
- zelo stroge omejitve glede rabe pesticidov in sintetičnih gnojil, antibiotikov v živinoreji,
živilskih dodatkov, pomožnih tehnoloških sredstev in drugih snovi; - popolna prepoved rabe gensko spremenjenih organizmov;
- izkoriščanje prednosti lokalnih virov, denimo hlevskega gnoja za gnojilo ali na kmetiji pridelane krme;
- izbira vrst rastlin in pasem živali, ki so odporne proti boleznim in prilagojene na krajevne razmere;
- reja živali v sistemih proste reje, na prostem in na osnovi ekološke krme;
- uporaba rejskih praks, ki ustrezajo potrebam različnih vrst živali.
3. Ali obstajajo slabosti kupovanja ekološke hrane?
- Splošen problem pri ekološko pridelani hrani je cena. Ta običajno stane več. Višje cene so
posledica delno dražjega kmetovanja. Je pa res, da je cena ekoloških živil odvisna tudi od
mesta nakupa – neposredno pri ekološkem kmetu ali preko verige posrednikov v supermarketu. Včasih so nekatere cene ekološkega živila že primerljive ceni kakovostnejšemu konvencionalnemu proizvodu. - Eko sadje in zelenjava ni obdelano z voski ali konzervansi in se lahko pokvari hitreje.
- Prav tako so lahko nekateri ekološki pridelki manj privlačni – nepravilnih oblik, različne barve ali manjše velikosti, vendar pa ekološka živila izpolnjujejo enake standarde kakovosti in varnosti kakor konvencionalna živila.
Nasvet:
Ne glede na to ali kupujete ekološka živila ali pa se odločite za mešan nakup tako konvencionalnih kot ekoloških živil, imejte v mislih štiri nasvete:
- Izbirajte različno hrano iz različnih virov. Tako boste dobili boljšo mešanico hranilnih snovi in
zmanjšali verjetnost izpostavljenosti posameznega pesticida. - Kadar je le mogoče kupujte sezonsko sadje in zelenjavo. Da bi dobili sveže pridelke,
vprašajte trgovca, kateri dan prispe nova zaloga ali pa se sprehodite po lokalni tržnici. - Previdno preberite deklaracije na živilih. Samo zato, ker izdelek pravi, da je ekološki ali
vsebuje ekološke sestavine, ni nujno, da je to zdrava alternativa. Nekateri ekološki izdelki
lahko imajo visoko vsebnost sladkorja, soli, maščob ali kalorij. - Temeljito operite sveže sadje in zelenjavo pod tekočo vodo. To pomaga odstraniti
umazanijo in ostanke kemikalij na površini sadja in zelenjave, vendar se morate zavedati, da
vseh ostankov pesticidov ni mogoče odstraniti. Sadje in zelenjavo lahko tudi olupite, vendar s
tem izgubite nekaj vlaknin in hranil.
V našem naslednjem članku bomo objavili nekaj zanimivosti o konopljini smoli.
Vir: http://blog.lokalna-kakovost.si