Izjemno rahli piškoti
Piškoti iz krhkega ali maslenega testa bodo še posebej rahli, če namesto navadnega sladkorja uporabimo sladkor v prahu.
Makroni naj se posušijo
Makrone pred preko nekaj časa ali celo čez noč pustite na zraku, da se posušijo. Potem se zagotovo ne bodo razlezli.
Piškoti z glazuro
Piškote najlaže glaziramo na rešetki nad pomivalnim koritom, da lahko ostanke preprosto splaknemo.
Pomarančna lupina za aromo
Božično pecivo dodatno začinimo, če ga spravimo v škatlo za piškote skupaj s tankim koščkom pomarančne lupine.
Popolne oblike
Da bodo piškoti popolnih oblik, pomočite modelčke najprej v sladkor ali moko in nato izrežite oblike. Modelčke s finimi koti večkrat očistite s čopičem.
Potica mora stati
Potico specite že nekaj tednov pred prazniki, da se sestavine vpijejo in da razvije svojo aromo. Potica ne razpade, če jo na pekaču na straneh zavijete z alu folijo.
Pretrdi
Trdi piškoti se zmehčajo, če jih čez noč shranimo skupaj z jabolčnim krhljem.
Shranjevanje piškotov
Domače božične piškote shranjujte ločeno po vrstah, sicer se lahko arome pomešajo. Najbolje jih je shraniti v pločevinaste škatle na pergamentni papir in dobro zapreti. Če damo k piškotom olupljen korenček ali jabolčni krhelj, ostane pecivo rahlo in mehko.
Testo naj bo hladno
Krhko testo za maslene piškote naj bo kar najhladnejše. Zato za izrezovanje piškotov razvaljajte toliko testa, kot ga potrebujete, preostanek pa hranite na hladnem.
Testo za medenjake mora počivati
Testo za božične medenjake je po pripravi najbolje pustiti za teden dni v hladilniku, da se začimbe dobro vpijejo.
Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop