Sezonski koledar sadja in zelenjave

Sezonski koledar sadja in zelenjave1Naši predniki so živeli bolj povezani z naravo, kot živimo zdaj. Med drugim so jedli tudi hrano, ki je bila vezana na čas, v katerem so se prehranjevali. Naše prednike je zanimala predvsem sezonska zelenjava, kot je radič, repa, solata in drugo.

Sezonsko sadje oz. živila so tista, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je navadno skladen tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu. To živilom daje dodatno sočnost in največjo vrednost hranil, ki jih le-ta vsebuje. Znanstveniki so ugotovili, da tako sezonska zelenjava, kot tudi sezonsko sadje bistveno pripomoreta k povečanju števila antioksidantov v telesu tistega, ki te živila zaužije.

To naj bi bil tudi čas, ko je določeno živilo na tržišču najcenejše in najbolj sveže.

Sezonsko sadje in zelenjava prinaša:

  • Boljši okus in svežino – vrhunski kuharji se strinjajo, da so sveži sezonski pridelki najokusnejši.
  • Več za manj – po mojih izkušnjah je košara sadja in zelenjave, kupljena v poletnih mesecih, tretjino cenejša kot ista košara pridelkov, kupljena izven sezone.
  • Dobro za planet – Pridelovanje sadja in zelenjave v sezoni zahteva nižje ravni umetnih snovi (pesticidi, gnojila…), ki onesnažujejo okolje in manjši vložek neobnovljivih virov energije (ogrevanje, razsvetljava…), kot v drugih letnih časih. Torej ima takšna pridelava manjši vpliv na okolje.

Poglejte si koledar z imenom sezonsko sadje in zelenjava. Seveda lahko pride do odstopanj, glede na sorto in vrsto živil, a za osnovni pregled zadostuje.

06-02-Sezonski koledar sadja in zelenjave