fbpx

Domača orehova potica

Čas priprave3 ur 20 minČas kuhanja40 minSkupni čas4 ur

Vsi vemo, da je kraljica slovenskih decembrskih praznovanj orehova potica, tako da zaradi svojega slastnega nadeva in rahlega testa ta recept preprosto morate poskusiti!

Sestavine

Testo
 600 g moke po izbiri
 30 g kvasa
 200 ml surovega mleka
 140 g trsnega sladkorja (ali sladila po izbiri)
 4 rumenjaki (jajca proste reje)
 Ščepec soli
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 Surovo maslo (za model)
Nadev
 400 g orehov
 300 ml surovega mleka ali domače sladke smetane
 Trsni sladkor po okusu
 1 žlica ruma ali slivovke
 Sneg iz beljakov

Navodila

1

Prvo zmešamo žlico moke, malo mleka, žličko sladkorja in zdrobljen kvas. Počakamo, da malo vzhaja – se dvige.

2

Vmes vzamemo orehe in jih dobro nasekljamo. Sesekljane orehe poparimo z surovim mlekom ali sladko smetano. Paziti moramo, da tekočine ni preveč. Iz beljakov stepemo sneg. Poparljenim orehom dodamo 1 žlico ruma ali domače slivovke, sladkor in nazadnje še sneg. Vse skupaj rahlo zmešamo.

3

Iz vseh sestavin za testo in kvasa zamesimo testo kot za kekse, ga takoj dobro razvaljamo, namažemo z nadevom, previdno zvijemo in denemo v pomaščen model ali pekač. Zvito potico pustimo na pekaču čez noč, da vzhaja. Zjutraj potico spečemo v srednje topli pečici. Nekaj časa jo pustimo kar v modelu, nato jo zvrnemo in potresemo s sladkorjem v prahu.

4

Sladkor v prahu lahko naredite sami – trsni sladkor dobro zmeljete v mlinčku za kavo 🙂

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine