Vsi vemo, da je kraljica slovenskih decembrskih praznovanj orehova potica, tako da zaradi svojega slastnega nadeva in rahlega testa ta recept preprosto morate poskusiti!
Prvo zmešamo žlico moke, malo mleka, žličko sladkorja in zdrobljen kvas. Počakamo, da malo vzhaja – se dvige.
Vmes vzamemo orehe in jih dobro nasekljamo. Sesekljane orehe poparimo z surovim mlekom ali sladko smetano. Paziti moramo, da tekočine ni preveč. Iz beljakov stepemo sneg. Poparljenim orehom dodamo 1 žlico ruma ali domače slivovke, sladkor in nazadnje še sneg. Vse skupaj rahlo zmešamo.
Iz vseh sestavin za testo in kvasa zamesimo testo kot za kekse, ga takoj dobro razvaljamo, namažemo z nadevom, previdno zvijemo in denemo v pomaščen model ali pekač. Zvito potico pustimo na pekaču čez noč, da vzhaja. Zjutraj potico spečemo v srednje topli pečici. Nekaj časa jo pustimo kar v modelu, nato jo zvrnemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Sladkor v prahu lahko naredite sami – trsni sladkor dobro zmeljete v mlinčku za kavo 🙂