fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Sarme iz kislega zelja

Kategorije

Sarme - še ena od jedi, ki je nepogrešljiva v hladnih zimskih dnevih, oziroma po prekrokanih decemberskih nočeh.

Čas priprave30 minČas kuhanja1 uraSkupni čas1 ura 30 min

Sestavine

 1 glava kislega zelja
 600 g zmlete govedine ali svinjine ali vsakega pol
 2 žlici olja ali masti
 1 čebula
 120 g riža
 2 jajci
 Poper
 Sol
 Zelen peteršilj
 250 g suhega mesa ali 100 g suhe slanine
Paradižnikova omaka
 3 žlice masti ali olja
 Ščepec sladkorja
 2 žlici moke
 Pol čebule
 Paprika v prahu (po okusu)
 3 žlice paradižnikove mezge
 Košček lovora
 Malo začimbne soli
 200 ml kisle smetane

Navodila

1

Zeljne liste odločimo od glave, srednjo žilo izrežemo ali potolčemo, da list lahko upognemo. Na masti ali olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo zmleto meso, nazadnje malo prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajci, poper, sol in sesekljan zelen peteršilj. Na vsak list položimo žlico nadeva, zvijemo v klobasico – sarmo.

2

Ob straneh porinemo list proti notranjosti in zaradi trdnosti vsako klobasico spnemo z zobotrebcem. Del zelja zrežemo na rezance, pol ga zložimo po dnu kozice. Nanj razvrstimo pripravljene sarme, med nje polagamo koščke suhega mesa ali slanine, kar daje jedi zelo dober okus. Po vrhu sarm razprostremo ostanek narezanega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice vsebine v posodi. Pokrijemo in dušimo okoli 1 uro.

3

Nato prilijemo paradižnikovo omako, ki jo naredimo takole: na masti zarumenimo sladkor, nato moko, dodamo sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnik in lovor, prilijemo malo vode, da lahko razkuhamo. Omaki izboljšamo okus z začimbno soljo. Vse skupaj naj prav počasi vre, da je zelje lepo mehko.

Jed lahko izboljšamo s kislo smetano.

Še več receptov za vas

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!