fbpx

Božični kruh

Čas priprave1 ura 55 minČas kuhanja35 minSkupni čas2 ur 30 min

Si letos za božič želite ustvariti nekaj drugega, kot potico? Vam smemo predlagati ta sočen, saden božični kruh, nad katerim bodo vsi navdušeni? Super, želimo vam prijetno peko! :)

Sestavine

 80 g suhih sliv
 50 g rozin
 50 g brusnic
 100 g kandiranih češenj
 50 g kandirane limone
 100 g kandirane pomaranče
 75 ml ruma za peko
 150 ml mleka
 70 g masla
 35 g sladkorja
 450 g moke
 14 g suhega kvasa
 ½ čajna žlička soli
 2 jajci
 50 g blanširanih mandljev
 1 žlica začimb za medenjake
 lupina bio limon in lupina 1 bio pomaranče
 100 g moke na koncu za oblivanje štruce

Navodila

1

V kozico nalijemo rum, dodamo suho sadje in rahlo segrejemo, nato odstavimo in ohladimo.

2

Mleko, maslo in sladkor na nizki temperaturi segrejemo, da se sladkor in maslo stopita. Moko pomešamo s kvasom in soljo, dodamo pripravljeno meko, jajci ter z električnim mešalnikom mešamo približno minuto.

3

Testu dodamo rum z namočenim suhim sadjem, mandlje, začimbe in lupinico limone in pomaranče, ter malo moke, da ga lahko ročno zgnetemo.

4

Pustimo vzhajati 1uro na toplem.

5

Vzhajano testo razdelimo na dva (ali tri dele), ter na pomokani površini dobro pregnetemo ter oblikujemo štruce, ki jih položimo v pekač obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še eno uro. Pečemo na 190 stopinj 35 minut oz. da skorjica pozlati.

6

Božični kruh potreseno s sladkorjem ali s sladkornim prelivom.

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine