Print Options:

Božični kruh

Za število oseb1 porcijaČas priprave1 ura 55 minČas kuhanja35 minSkupni čas2 ur 30 min

Si letos za božič želite ustvariti nekaj drugega, kot potico? Vam smemo predlagati ta sočen, saden božični kruh, nad katerim bodo vsi navdušeni? Super, želimo vam prijetno peko! :)

 80 g suhih sliv
 50 g rozin
 50 g brusnic
 100 g kandiranih češenj
 50 g kandirane limone
 100 g kandirane pomaranče
 75 ml ruma za peko
 150 ml mleka
 70 g masla
 35 g sladkorja
 450 g moke
 14 g suhega kvasa
 ½ čajna žlička soli
 2 jajci
 50 g blanširanih mandljev
 1 žlica začimb za medenjake
 Lupina ekoloških limon in lupina 1 ekološke pomaranče
 100 g sladkorja v prahu
1

V kozico nalijemo rum, dodamo suho sadje in rahlo segrejemo, nato odstavimo in ohladimo.

2

Mleko, maslo in sladkor na nizki temperaturi segrejemo, da se sladkor in maslo stopita. Moko pomešamo s kvasom in soljo, dodamo pripravljeno mleko, jajci ter z električnim mešalnikom mešamo 1 minuto.

3

Testu dodamo rum z namočenim suhim sadjem, mandlje, začimbe in lupinico limone in pomaranče, ter malo moke, da ga lahko ročno zgnetemo.

4

Pustimo vzhajati 1 uro na toplem.

5

Vzhajano testo razdelimo na dva (ali tri) dele, ter na pomokani površini dobro pregnetemo ter oblikujemo štruce, ki jih položimo v pekač obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečemo na 190°C 35 minut oz. da skorjica pozlati.

6

Božični kruh potreseno s sladkorjem ali s sladkornim prelivom.