Si letos za božič želite ustvariti nekaj drugega, kot potico? Vam smemo predlagati ta sočen, saden božični kruh, nad katerim bodo vsi navdušeni? Super, želimo vam prijetno peko! :)
V kozico nalijemo rum, dodamo suho sadje in rahlo segrejemo, nato odstavimo in ohladimo.
Mleko, maslo in sladkor na nizki temperaturi segrejemo, da se sladkor in maslo stopita. Moko pomešamo s kvasom in soljo, dodamo pripravljeno mleko, jajci ter z električnim mešalnikom mešamo 1 minuto.
Testu dodamo rum z namočenim suhim sadjem, mandlje, začimbe in lupinico limone in pomaranče, ter malo moke, da ga lahko ročno zgnetemo.
Pustimo vzhajati 1 uro na toplem.
Vzhajano testo razdelimo na dva (ali tri) dele, ter na pomokani površini dobro pregnetemo ter oblikujemo štruce, ki jih položimo v pekač obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečemo na 190°C 35 minut oz. da skorjica pozlati.
Božični kruh potreseno s sladkorjem ali s sladkornim prelivom.