fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Kurkuma – Indijski žafran, začimba življenja in vse vmes

KAJ PRAVZAPRAV JE KURKUMA?

Kurkuma (curcuma longa) je rastlina, ki izhaja iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije, tj. Indonezije in južne Indije, in spada v družino ingverjevk, kar ni nič čudnega, saj navzven njene razvejane in močne korenine spominjajo na ingver. Kurkuma je sploh v azijski kulinariki pogosta kuharska sestavina, zaradi njene čudovite rumene barve pa jo koristijo tudi kot naravno barvilo. V kulinariki jo uporabljajo bodisi svežo, bodisi kot začimbo, pri nas pa je večinoma znana bolj kot slednja. Začimbo pridobivajo tako, da korenino kurkume zavrejo v vodi, posušijo v pečeh in jo nato zmeljejo v fin prah. Okus je rahlo grenek in pekoč, največkrat pa je dodana začimbnimi mešanicami, kot na primer mešanici začimb za curry. Seveda pa kurkumo lahko uporabimo tudi v druge, in ne samo kuharske namene. V indijski in kitajski tradicionalni medicini se tako za različna zdravljenja uporablja že tisoče let, v hinduistični religiji pa je pogosta spremljevalka poročnih in molitvenih ritualov. Ni čudno, da je skozi stoletja pridobila več nazivov, od ”zlate začimbe”, ”rumenega ingverja”, ”kitajske korenine”, ”začimbe življenja”, do ”Indijskega žafrana”.

KURKUMA IN ZDRAVJE

Kurkuma vsebuje vrsto hranilnih snovi in vitaminov, med drugim vitamin C, vitamin B6, mangan, magnezij, železo, veliko vlaknin in tudi kalij. V tradicionalni indijski in kitajski medicini jo uporabljajo kot zdravilo proti raznim vnetjem, čiščenje krvi, prebavil, pri težavah z jetri in žolčnikom, pa tudi pri hepatitisu. Skrivnost njene zdravilne moči se skriva v kurkuminu – njenemu oranžnemu barvilu, ki med drugim deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Njene zdravilne učinke sedaj s pridom izkoriščamo tudi na zahodu, kjer smo z raziskavami dokazali tudi, da je kurkuma močen antioksidant in varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin zaustavi spremenjene celice in jim prepreči, da bi se širile dalje po telesu. Nadaljnje raziskave tudi kažejo, da kurkuma lahko potencialno upočasni okvaro jeter, ter da zavira rast kožnega raka, raka na dojki in predel pljuč. Kurkumin tudi spodbuja rast živčnih matičnih celic v možganih, kar bi lahko pomenilo, da lahko izboljša stanje bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demence. Poleg vsega naštetega pa zmanjša tudi napenjanje in vetrove, izboljša možnost presnove maščob, ohranja in izboljša črevesno floro, pomaga pri prebavi beljakovin riža in fižola in stimulira nastanek krvnega tkiva. Več o raziskavi kurkumina in zdravilnih učinkih kurkume si (sicer v angleščini) lahko preberete še na naslednjih povezavah:

Dr. David Frawely, ustanovitelj in direktor American Institute for Vedic Studies v Santa Fe, New Mexico je za kurkumo tudi dejal: „Če bi bila moja prehrana in zdravje odvisna od ene same rastline, bi brez obotavljanja izbral indijsko začimbo kurkumo. Na področju zdravja je zelo malo stvari, ki jih ne bi zmogla in njeni učinki so veliko večji od katerekoli druge rastline. Ima zelo širok spekter učinkov, našemu zdravju koristi ob dnevni uporabi in deluje na dolgi rok. Malo ljudi, celo zeliščarji ne poznajo njene neprecenljive vrednosti za zdravje, je pa po mojem mnenju rastlina, ki bi jo morali spoznati in jo obdržati za celo življenje.”

Da pa bi se v okusu kurkume in njenih zdravilnih učinkih lahko zares uživali, in je ne bi uporabljali samo kot dodatek k raznoraznim jedem, si lahko zelo hitro in enostavno pripravimo kurkumin napitek, imenovan tudi zlato mleko. To je nežen napitek, ki ne le da pocrklja naše brbončice, ampak nam tudi krepi imunski sistem, in pomaga pri vseh zgoraj omenjenih težavah, poleg vsega naštetega pa nam ta tradicionalni ajurvedski napitek lahko pomaga tudi pri motnjah spanja. Recept na spodnji povezavi vam bo zagotovo narisal nasmeh na obrazu in pogrel mrzle zimske večere:
http://www.krajcek.si/project/zlato-kurkumino-mleko/

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!