fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Štajersko bučno olje Prleck

10,95 18,95 

Počisti

Količina: 250 ml, 500 ml ali 750 ml

Proizvajalec: Prleck

100% štajersko bučno olje oljarne Prleck.

100% bučno olje – Prleck premium

Nerafinirano 100% štajersko bučno olje z visoko vsebnostjo vitaminov A, E in K, ter mineralov in zdravih maščobnih kislin, proizvedeno po tradicionalnih receptih, kar olju daje resnično bogat vonj in okus!

 

Zakaj bučno olje?
  • Ker vsebuje vitamin A, E in K, ter minerale in zdrave maščobne kisline.
  • Ker je narejeno iz slovenskih bučnic in najboljših sestavin.
  • Z nakupom podpiraš tudi lokalno kmetijstvo na Štajerskem in ne velikih trgovcev.

 

 

Kako bučno olje pridelajo v oljarni Prleck:
Pridelava bučnih semen

Vse se začne s pravilno izbiro zemlje. V Sloveniji je najprimernejša zemlja na območju Dravskega polja, Prlekije ter Prekmurja. Oljne buče, ki jih uporabijo za stiskanje najkakovostnejšega Prleck Štajerskega 100% Bučnega olja potrebujejo veliko sonca in dokaj toplo podnebje. Sorti, ki jih uporabljajo pa sta nehibridni in sicer Slovenska avtohtona Golica ter sorta Gleisdorf.

 

Sušenje

Ko buče primerno dozorijo, iz njih odstranijo bučna semena, ki jih posušijo delno v senčni legi, delno v sušilnici, odvisno od vremena. Postopek sušenja poteka na do 40˚C, kar zagotavlja ohranitev pravilne strukture beljakovin, prav tako zagotavlja ohranitev vitaminov, mineralov ter pravilno obliko maščobnih kislin. Ko s pomočjo sušenja dosežejo 6% stopnjo vlažnosti so bučne golice pripravljene za mletje.

 

Mletje in homogeniziranje

Bučna semena zmeljejo na poseben mlinski kamen, odporen na maščobo. Nato zmleti zmesi dodajo sol ter vodo. Sol služi kot konzervans ter poudari okus, voda pa med praženjem izhlapi.

 

Praženje

Praženje poteka v litoželezni ponvi z dnom debeline 7cm. Litoželezna ponev je segreta na drva, optimalna temperatura praženja zmesi bučnih semen pa je 110˚C. Ko voda, ki so jo dodali pri homogeniziranju izhlapi, zmleta bučna semena pričnejo izločati najkvalitetnejše bučno olje.

 

Stiskanje

Stiskanje pražene zmesi bučnih semen poteka s pomočjo stiskalnice, ki zmes stisne z močjo 100 ton. Nato mora bučno olje počivati približno 1 teden do 14 dni, da opravi postopek naravnega »samočiščenja«, nato je pripravljeno na polnitev v steklenice in uživanje.

  • Lokalno in ekološko
  • Hitra in varna dostava
  • Darilni boni

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!