fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Nesmrtni eliksir zdravja – kombucha

Kombucha je fermentiran čaj, ki se v zdravstvene namene uporablja že tisoče let. Njegove izvore najdemo na Daljnem vzhodu, kjer so že stari Kitajci temu napitku pripisovali številne zdravstvene učinke, ki segajo vse od srca, možganov, pa tja do (in predvsem) črevesja. Čudežni napitek se je vsa ta leta obdržal, brez da bi izgubil na svoji učinkovitosti, sploh pa popularnosti.

Zaradi procesa fermentacije, ki je tudi najpomembnejši korak pri ustvarjanju kombuche, napitek vsebuje velike količine zdravih bakterij, bolj znane pod imenom probiotiki. Te bakterije obložijo naš prebavni trakt in okrepijo imunski sistem, saj absorbirajo hranilne snovi, hkrati pa odganjajo razne okužbe in bolezni. Dnevno uživanje kombuche nam lahko pomaga ohranjati zdrav imunski sistem, kar pa nam znatno izboljša vsesplošno dobro počutje.

Kaj sploh je kombucha?

Kot je omenjeno že na samem začetku, je napitek fermentiran sladek čaj, ki je sestavljen iz črnega čaja, sladkorja, in kolonije bakterij in kvasovk, bolj znane pod imenom SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast).  Sladkor in čaj delujeta kot hrana tej koloniji, kar sproži potek fermentacije. Ta navadno traja 7-12 dni, odvisno od temperature in moči kolonije. SCOBY med fermentacijo porabi več kot 90% sladkorja v tekočini, rezultat tega pa je napitek z nizko vsebnostjo sladkorja. Ko je fermentacija končana, je ta napitek pripravljena. Napitek postane gaziran in vsebuje razne kisline (ocetna, laktonska, folna), proteine, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, biotin, vitamin C), kofein, esencialne aminokisline, antibiotike, encime, minerale, glukozo, in še vrsto drugih hranilnih snovi in mineralov.

Zdravilni učinki kombuche:

Do danes je znano, da ta napitek zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, pomaga zdraviti bolezni prebavil, jeter in žolčnika, ušes, nosu in grla, kronični enterokolitis, okužene rane, hipotenzijo, tonzilitis, angino, okužbe oči, akutno drisko, škrlatenko, davico, tifus, razne gripe, gastritis, konjunktivitis, hemeroide in še mnogo drugih obolenj. Poleg vsega naštetega tudi krepi in uravnava delovanje živčnega sistema, zelo je učinkovita pri zaprtju, aktivno pa tudi obnavlja naravno mikrofloro v želodcu po jemanju antibiotikov in drugih zdravil.

Znani so tudi blagodejni učinki na nekatere mentalne bolezni, saj vsebuje veliko količino B vitaminov. Od vseh je vredno omeniti B12, ki je znan po tem, da dviguje nivo energije in pripomore k vsesplošnemu mentalnemu počutju. Ker napitek pripomore k obnavljanju in zdravju črevesja, lahko lajša tudi simptome depresije, saj je le-ta lahko posledica sindroma prepustnega črevesja.

Navsezadnje pa je kombucha odlična alternativa ostalim, pretirano sladkim gaziranim brezalkoholnim pijačam. Ta je naravno gazirana, z nizko vsebnostjo sladkorja, poleg vsega tega pa vsebuje še hranilne snovi, ki jih običajne gazirane brezalkoholne pijače nimajo. Tako nam bo prinesla enako prijetno gazirano osvežitev, obenem pa bo z vsakim požirkom poskrbela, da bo naše telo bolj zdravo.

Kombucho si lahko naročite na naši spletni trgovini: tukaj

Ne pozabite si prebrati tudi naš članek o ucinkih konopljine smole, ucinkih sladkega pelina in prednostih magnezijevega olja.

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!