fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Eko čaj sladki pelin 30g

6,00 

Količina: 50g

Proizvajalec: Hiška zelišč (Zeliščarstvo Patricija Šenekar)

Čudovit pridelek slovenskega porekla, ki bo odličen dodatek k domači lekarni.

Več o sladkem pelinu in njegovih zdravilnih lastnostih si lahko preberete v raznih člankih.

Čaj sladkega pelina.

Kako najbolje pripraviti čaj sladkega pelina:

  1. Priprava: Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijte s pol litra vode in pustite stati 12 ur. Po 12 urah odcedite in ohranite precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki ste jih že namakali 12 ur prelijte s pol litra vode in segrejete do vrelišča ter pustite vreti za 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato čaj precedite. Ko se čaj shladi do približno 50 ºC, ga zmešajte s tekočino, ki ste jo prej pridobili z namakanjem. S tem dvofaznim postopkom pridobimo najboljši izplen učinkovin sladkega pelina v čaj.
  2. Priprava prevretka: Jušno žlico čaja sladkega pelina (ali čajno žličko če imamo samo cvetove in liste) prelijte z litrom vode in pustite vreti 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato precedite in čaj je pripravljen za uživanje. S tem dobimo v čaj snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.

 

Čaj sladkega pelina pijte po požirkih cel dan, lahko vsak dan skodelico ali en dan v tednu pol litra, štirikrat na mesec. Pripravljen čaj je uporaben dva dneva. Čaj je preveč  grenak, lahko ga sladkate s sladili ali medom.

Čudovit pridelek slovenskega ekološkega porekla z lastnostmi obvezne domače lekarne.

Sladki pelin (Artemisia annua L.) je trenutno ena izmed najbolj iskanih zdravilnih rastlin. Spada v veliko družino pelinov. Sladek je le njegov vonj, medtem ko je okus grenak. Raste kot enoletni grm, ki zraste v višino tudi več kot dva metra. Cvetovi sladko dišijo in so podobni navadnemu pelinu. Na kvalitetne lastnosti te čudovite rastline so ljudje pozabili in jo danes gojijo skoraj izključno zaradi videza in vonja.

Izvor

Sladki pelin izhaja iz Azije. Že pred mnogo več kot 2000 leti so ga Kitajci uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu. Na Balkan so ga prinesli Turki, ki so ga nosili s seboj zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes.

Kitajska znanstvenica Youyou Tu je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina – primarno učinkovino sladkega pelina.

Uporaba

Sladki pelin je uporaben v vseh oblikah: čaju iz posušene rastline, tinkturi, hidrolatu, eteričnemu olju, mazilu in kapsulah (koncentrirana količina artemisinina). Za preventivno uporabo lahko pijemo čaj ali hidrolat. Zaradi svojega intenzivnega vonja in grenkobe sladki pelin uporabljajo tudi v kulinariki.

  • Lokalno in ekološko
  • Hitra in varna dostava
  • Darilni boni

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!