Juhu, zdaj ste prijavljeni.
Juhu, zdaj ste prijavljeni.
14,50 €
Domači kakiji sorte tipo z Dekanov. Bivše kmetije Kocjančič se verjetno še vsi spomnite. Žal kmetija ne obratuje več a sadno drevje še vedno živi. Tokrat nam je Evgen obljubil kakije sorte Tipo.
Se vidimo
Sveži kakiji sorte Tipo, Evgen Kocjančič.
Po svetu poznajo okrog 2000 vrst kakijev, pri nas kakšnih 10, vsak ljubitelj tega sadja pa loči najmanj dve vrsti. Trše, ki jim pravijo tudi vaniljevi, in mehke, ki se jih lahko jé z žlico. Pri tem je seveda treba vedeti, da so sprva oboji čvrsti, a nekatere sorte postanejo užitne šele, ko se dobro umedijo. »Vaniljevi« kakiji so največkrat japonske sorte fuju, tisti drugi pa sorte hačija. Ampak pri nas v Istri je najpogostejša udomačena sorta so kakiji sorte tipo in tudi zanjo je značilno, da se mora sadež umediti.
Prav zato je kaki pogosto »nerazumljen«: marsikdo ga noče niti pokusiti, največkrat zaradi slabe izkušnje, saj je ne dovolj zrel zares groznega okusa. Ampak težavi se enostavno izognemo tako, da sadež pustimo dozoreti. Na zunaj so naši domači kakiji sorte tipo videti krasni, ko so še nezreli, slastni pa postanejo šele, ko so že zelo mehki in nagubani ter ne tako privlačni na oko. Če bi bili paradižniki, bi jih vrgli stran. Njihovi tanini morajo namreč najprej razpasti, sredica pa hkrati postane nekako želejasta in sladka. Ta proces lahko pospešimo, če med kakije položimo nekaj jabolk oziroma banan, a pazimo, da ne umedimo vseh kakijev hkrati in prehitro. Poznavalci pravijo, da lahko premalo zrel kaki zamrznemo za najmanj 24 ur in ga nato odtajamo. Okus menda sicer ni tako dober kot pri naravno dozorelem kakiju, a v sili je tako kot v tistem o zlodeju in muhah…
Novi dogodki pridejo kmalu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)