Juhu, zdaj ste prijavljeni.
Juhu, zdaj ste prijavljeni.
Posušeni listi žajblja, ki jih lahko uporabljamo kot čaj, začimbo ali kadilo.
Žajbelj je doma v sredozemskih deželah in je večinoma trajni grmič, ki mu prijajo topla rastišča na suhih tleh. Najbolj je razširjen ob jadranski obali in po otokih. Njegovo zdravilno moč so visoko cenili že antična ljudstva, saj je veljal kot sredstvo za podaljševanje življenja in preganjanja demonov. V srednjem veku so izdali več kot 400 strani obsegajočo knjigo o učinkovanju in uporabi žajblja.
Žajbljev poparek
Pol čajne žličke na skodelico vode pripravimo kot poparek, ki naj pokrit stoji 5 minut.
Žajbelj kot začimba
Žajbelj je v sredozemskih kuhinjah tradicionalen dodatek mastnim in na maščobi pripravljenim jedem, ker spodbuja njihovo prebavo.
Žajbelj kot kadilo
Žajbelj vsebuje zelo močna eterična olja, ki pozitivno delujejo na naš organizem. Če zažgemo posušeni žajbelj, bomo na tak način vdihovali njegovo eterično olje, poleg tega pa bomo s tem tudi razkužili stanovanje. Žajbelj namreč uničuje tudi škodljive bakterije in viruse, ki potujejo po zraku.
Suhe liste žajblja damo v keramično posodico, prižgemo, nato pa takoj ugasnemo, da bodo počasi tleli. Izločal se bo dim, ki bo očistil naše prostore.
Ko to izvajamo, zapremo vsa okna in vrata in počakamo nekaj minut, da listi izgorijo. Nato stanovanje prezračimo.
Novi dogodki pridejo kmalu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)