fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

V kuhinji in gospodinjstvu — kdor misli, privarčuje

V kuhinji in gospodinjstvu — kdor misli, privarčuje

Hlajenje in zamrzovanje

Če imate zamrzovalnik, v hladilniku ne potrebujete še zamrzovalnega predala s tremi zvezdicami – porabi namreč več elektrike kot model brez predala.

Odtaljevanje

Plast ledu v zamrzovalniku znatno poveča porabo elektrike. Zato morate zamrzovalno skrinjo oziroma omaro redno odtaljevati, ven-dar šele ko se nabere vsaj približno centimeter ledu. Najprimernejši čas za to je zima, ko lahko živila zlahka shranite na hladno. Pri praznjenju preverite rok uporabe zalog in jih porabite čim prej.

Ohladite jedi

Vso hrano, ki jo nameravate shraniti v hladilnik, zamrzovalni predal ali zamrzovalnik, pred tem ohladite.

Pravilna postavitev v prostor

Hladilnik ali zamrzovalnik nikakor ne smeta stati zraven naprav, ki oddajajo toploto, kot so na primer štedilnik, radiator, pomival-ni, pralni ali sušilni stroj. Pazite tudi, da ne bosta neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Hrbtna stran mora biti toliko od-daljena od stene, da zrak zadaj lahko kroži.

Pravilna temperatura

Temperatura v hladilniku in zamrzovalniku ne bi smela biti pre-nizka: v hladilniku ostanejo živila sveža praviloma pri +7 do +8 °C. V zamrzovalniku pa ne bi smelo biti hladneje od -18 °C.

Raje na hladnem

Tudi temperatura prostora vpliva na porabo energije v hladil-niku. Ob zvišanju za 1 °C $e poraba elektrike v hladilniku dvigne za štiri odstotke. Vsaj zamrzovalnik postavite v hladnejši prostor, na primer v klet ali garažo.

Zamrzovalna skrinja ali omara?

Zamrzovalne skrinje imajo ugodno porabo elektrike, vendar so slabše pregledne, zato dalj časa iščete živila. Zamrzovalne omare omogočajo s predali večji red in lažji dostop, vendar porabijo več elektrike.

Zmanjšajte izgubo hlada

Vrat hladilnika ne držite predolgo ide. odprtih. Hladilnik mora namreč spet proizvesti hlad, ki pri tem uide.

Lonci in ponve
Alu folija je energetsko potratna

Za samo zavijanje je alu folija predraga, njena proizvodnja pa je energetsko preveč potratna. Po navadi lahko namesto nje uporabimo pergamentni papir. Smiselna pa je uporaba alu folije za pečenje.

Ekonom lonci so hitri in varčni

Čas kuhanja v tlačni kuhalni posodi je za do sedemdeset Tudi odstotkov krajši kot v običajni. Tako prihranite čas in energijo. Tudi za tajanje ali segrevanje jedi je potrebnih samo nekaj minut. Poleg tega se s hitrim kuhanjem v popolni odsotnosti kisika ohranijo pomembni vitamini in minerali.

Grelniki vode porabijo manj elektrike

Električni grelnik vode porabi znatno manj energije za segrevanje. vode kot lonec ali čajnik na štedilniku. Pri nakupu bodite pozorni! na to, da je grelna spirala zakrita. Če je namreč vidna ali celo stop pokonci, je treba za uporabo natočiti toliko vode, da jo prekrijemo. Če potrebujemo majhno količino vode, je po nepotrebnem segrevamo preveč.

Izbira prave velikosti

Če kuhate na električnem štedilniku, ne izbirajte prevelikih loncev oziroma ponev in jih uporabljajte na ustrezni plošči: posoda naj raje nekoliko gleda čez kuhališče, kakor pa da bi bila manjša.

Izkoristite preostanek toplote

Za kuhanje in dušenje izkoristite preostanek toplote električnih plošč in pravočasno ugasnite štedilnik. Riž, krompir v oblicah, stročnice ali dušena zelenjava se tako skuhajo s precej manj energije kot običajno. Vsekakor se vam splača vsaj enkrat preizkusiti.

Kuhanje jajc

Kuhalnik jajc porabi znatno manj energije za kuhanje jajc kot električni štedilnik. Vendar lahko tudi tu privarčujete energijo: jajca kot po navadi preluknjajte na topem delu, položite v manjši lonec, natočite približno za centimeter vode in pokrito postavite na štedilnik. Takoj ko voda zavre, manjšajte ogenj in jih pokrita kuhajte približno šest minut.

Odmerite količino vode

Za pripravo kave, čaja, vroče juhe ipd. vedno zavrite samo toliko vode, kot je zares potrebujete, sicer samo po nepotrebnem tratite energijo. Pri uporabi grelnika vode se ravnajte po navodilih proizvajalca: pri nekaterih modelih je navedena najmanjša količina vode, ki jo morate natočiti.

Pokrijte jo

Kuhanje v odkriti posodi porabi več kot trikrat toliko energije kot pokriti. Zato bodite pri nakupu posode pozorni, da se pokrovka tesno prilega. Še posebej dobro zapirajo pokrovke z robom, ki omogočajo kuhanje z malo vode, tako da se ohranijo vitamini. Pri stekleni pokrovki lahko poleg tega brez odkrivanja posode spremljate proces kuhanja.

Prevodna posoda

Lonci in ponve naj bodo iz kakovostnega materiala, ki hitro in enakomerno porazdeli toploto po celotni površini in zato potrebuje majhen ogenj.

Prismojeni ostanki tratijo energijo

Plošča štedilnika naj bo vedno gladka, torej brez prismojenih ostankov hrane, sicer izgubite do petdeset odstotkov energije.

Redno odstranjevanje vodnega kamna

Apnenčaste obloge v grelniku vode in kuhalniku jajc ter loncih zmanjšujejo toplotno prevodnost in podaljšujejo čas kuhanja, zato redno odstranjujte vodni kamen. Najlaže gre s kisom.

Segrevanje vode za kuhanje

Vodo za testenine, blanširanje zelenjave ipd. varčno segrejte v električnem grelniku. Potem jo prelijte v lonec in kot po navadi kuhajte dalje na štedilniku.

Stik s površino

Dno lonca ali ponve mora biti popolnoma gladko, tako da popolnoma pokrije električno ploščo in se med prenosom toplote ne izgublja energija.

Pomivalni stroj
Izbira primernega programa

Izkoristite možnost in med različnimi stopnjami čiščenja izberite primeren program glede na umazanost in količino posode.

Naj ne teče v prazno

Po možnosti zaženite stroj samo takrat, ko je popolnoma poln. Sicer boste po nepotrebnem porabljali energijo in vodo.

Naložen stroj zapirajte

Naložen stroj naj bo vedno zaprt, da se umazanija ne zasuši. Zasušenih ostankov smo splakovanje ne bo odstranilo.

Pravilno naložen

Posodo pravilno zložite v pomivalni stroj po navodilih proizvajalca, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da posoda ne bo dobro pomita. Posode s prismojenimi ostanki hrane ne pomivajte še enkrat strojno, temveč jo namakajte v vodi in na kratko splaknite ročno.

Priklopite ga na toplo vodo

Če pomivalni stroj priključite neposredno na toplo vodo, lahko prihranite do šestdeset odstotkov energije. Preverite, ali vaš model to omogoča.

Upoštevajte prostornino

Pri nakupu pomivalnega stroja bodite pozorni na njegovo prostornino: če živite sami, bo zadostoval manjši model.

Pralni stroj
Boben naj bo poln

Do polovice naložen stroj nikakor ne porabi tudi pol manj vode, elektrike in pralnega praška, temveč skoraj prav toliko kot polno naložen. Zato po možnosti zaženite le poln stroj perila.

Pranje s paro

Novost na področju pralnih strojev je uporaba sodobne tehnologije na osnovi pare. Med pranjem perila doteka vroča vodna para, ki že pri nižjih temperaturah odstrani tudi močno umazanijo in madeže, zanesljivo uniči klice ter odstrani vonjave.

Predpranje ni potrebno

Pri običajno umazanem perilu, kakor nastane v večin; gospodinjstev, lahko predpranje mirne duše izpustite. Madeže pred tem obdelajte ločeno.

Prekuhavanje perila? Raje ne!

Prekuhavanje perila pri 95 °C je nujno le izjemoma, če je perilo izredno umazano ali če imate doma bolnika ali dojenčka.

Privarčujete lahko tudi na vrtu
Do kondicije s košnjo trave

Namesto električne vrtne kosilnice ali hrupne bencinske pošasti je za manjše trate dovolj že ročna  kosilnica. Poleg tega vam bo gibanje dobro delo.

  • Okolju prijaznejša različica je električna kosilnica na sončno energijo.
  • Če se ne morete odreči bencinski kosilnici, jo redno vzdržujte in pogosto preverite nastavitve uplinjača, da bosta poraba in izpust CO, kar najmanjša.
Dragocena deževnica

Deževnico s strehe zbirajte v posode in jo porabite za zalivanje vrtnih, balkonskih ali sobnih rastlin. Mnoge bodo uspevale še posebej lepo, saj deževnica ne vsebuje apnenca.

  • Zalivanje z deževnico prepreči nastanek grde apnenčaste obloge na cvetlični zemlji, zmanjša pa tudi bele madeže na glinenih okrasnih loncih.
  • Večje količine deževnice lahko shranite v zbiralnik.
Listje pograbite

Vrtnega listja ni treba spravljati na kup s puhalnikom. Enako hitre so po navadi tudi pahljačaste grablje in še hrup in smrad odpadeta.

Kompostiranje namesto kurjenja

Večjih in manjših vej pri letnem obrezovanju dreves ne zakurite, temveč jih prepeljite ali naročite odvoz na odlagališče vrtnih odpadkov, kjer se jih kompostira.

Sušilni stroj
Naložite poln stroj

Po možnosti sušite poln stroj perila, saj porabi manj energije kot dva napol prazna bobna. Velike kose perila, kot so brisače ali posteljnina, je smiselno obesiti na vrv (če jo imate), saj s tem razbremenite stroj in zmanjšate porabo elektrike – cenovno se vam bolj splača, da v stroju posušite eno pranje namesto dveh.

Prava izbira

Še danes večina sušilnih strojev porabi veliko elektrike, tako da je okolju prijaznejša vrv za perilo na vrtu, podstrešju ali v sušilnici. Če stroj vendarle potrebujete, bo odzračevalni model varčnejši od kondenzacijskega.

Štedilnik in pečica
Kar najkrajše ogrevanje pečice

Tudi če radi ogrevate pečico oziroma pri jedeh in pecivu, kjer je to priporočeno, upoštevajte, da večina pečic doseže želeno temperaturo že po desetih do petnajstih minutah. Torej vklopite pečico šele malo pred tem, ko gredo jedi oziroma pecivo v peko.

Kateri štedilnik porabi malo energije?

Najboljši prihranek energije ima še vedno plinski štedilnik. Električni štedilnik s steklokeramičnimi kuhališči je boljša izbira od kovinske plošče. Še manj elektrike porabijo sodobni indukcijski štedilniki. Ne segrevajo plošče, temveč samo posodo, in so zato privlačni predvsem za tiste, ki nimajo veliko časa za kuhanje. Vsekakor pa zanje potrebujete indukcijsko posodo.

Kroženje zraka prihrani elektriko

Imate na pečici nastavitev za kroženje zraka? Potem jo izkoristite, saj lahko za isti čas peke nastavite za 20-25 °C nižjo temperaturo. Pri večjih pekovskih podvigih (božični piškoti, pica) tako skrajšate čas peke, ker lahko hkrati pečete na več pladnjih. Pri tem se ravnajte po navodilih proizvajalca.

Ogrevanje pečice?

Ogrevanje pečic novejše generacije je po navadi potrebno samo pri peki, krajši od dvajsetih minut. Izkoristite to možnost za varčevanje z energijo in pri tem upoštevajte navodila proizvajalca.

Opekač je varčnejši

Kruh in žemljice bistveno bolj varčno opečete v opekaču kot pa v pečici ali ponvi.

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!