fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Sladki Pelin

Kaj Pravzaprav je Sladki Pelin? – Vse Kar Morate Vedeti

Sladki pelin (Artemisia annua L.) je trenutno ena izmed najbolj iskanih zdravilnih rastlin. Spada v veliko družino pelinov. Sladek je le njegov vonj, okus je pa grenak. Raste kot enoletni grm, ki zraste v višino tudi več kot dva metra. Pobira se v suhem in lepem vremenu ter ob primernem dnevu. Cvetovi sladko dišijo in so podobni navadnemu pelinu. Na zdravilne lastnosti te čudovite rastline so ljudje pozabili in jo danes gojijo skoraj izključno zaradi videza in vonja.

Izhaja iz Azije, Že pred mnogo več kot 2000 leti so ga Kitajci uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu. Na Balkan so ga prinesli Turki,  ki so ga nosili s seboj zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes, pomagal pa jim je tudi pri za zdravljenju vročičnih stanj in blaženju bolečin.

Uporabne Lastnosti Sladkega Pelina

Kitajska znanstvenica Youyou Tu je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina primarno zdravilno učinkovino sladkega pelina. Odkrila je tudi, da je zdravljenje z artemisininom močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo.

 • uporablja se za znižanje povišane telesne temperature,
 • zdravljenju zlatenice (čiščenje jeter),
 • je učinkovito protivnetno zdravilo,
 • povečuje imunsko odpornost organizma,
 • uničuje zelo široki spekter parazitov,
 • pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov,
 • pomaga pri herpesu in glivicah,
 • blaži menstrualne težave,
 • pomaga pri trebušnih krčih,
 • odganja mrčes,
 • izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice,
 • mazilo pa pomaga pri bolečinah v sklepih.

“Artemisinin je najpomembnejša zdravilna snov, ki jo vsebuje sladki pelin”

V organizmu skupaj z železom tvori proste kisikove radikale, le te pa uničujejo rakaste celice, kar je osnovni princip delovanja zdravilnih učinkovin v boju proti raku. V sladkem pelinu pa je prisotnih še mnogo več drugih zdravilnih učinkovin, ki v sinergiji prinašajo veliko koristi za človekovo zdravje. Kvercetin, deluje protivnetno, antibakterijsko, protiglivično. Luteolin, je antioksidant in deluje protivnetno. Kafra, fitosteroli, karakoli, zavirajo rast sevov bakterij, ki so vzrok za infekcije črevesja.

Kako se Pravilno Uporablja Sladki Pelin?

Sladki pelin je uporaben v vseh oblikah: čaju iz posušene rastline, tinkturi, hidrolatu, eteričnemu olju, mazilu in kapsulah (koncentrirana količina artemisinina). Za preventivno uporabo lahko pijemo čaj ali hidrolat, če pa se že spopradamo z rakom, moramo poleg zdravil in navodil, ki nam jih podaja uradna medicina, uživati kapsule artemisinina, tinkturo in/ali eterično olje, ker je potrebna količina sestavin rastline bistveno višja. Zaradi svojega intenzivnega vonja in grenčin sladki pelin uporabljajo tudi v kulinariki.

 • čaj iz sladkega pelina za preventivo in dvig imunskega sistema

Dvofaznim postopkom priprave za najboljši izkoristek čaja :

Priprava (postopek 1) : Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijte s pol litra vode in pustite stati 12ur.  Po 12 urah odcedite in ohranite precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki ste jih že namakali 12 ur prelijte s pol litra vode in segrejete do vrelišča ter pustite vreti za 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato čaj precedite. Ko se čaj shladi do približno 50 ºC, ga zmešate s tekočino, ki ste jo prej pridobili z namakanjem. S tem dvofaznim postopkom pridobimo najboljši izplen zdravilnih učinkovin sladkega pelina v čaj.

ali

Priprava prevretka (postopek 2): Jušno žlico čaja (ali čajno žličko če imamo samo cvetove in liste) prelijte z litrom vode in pustite vreti 3 minute. Odstavite z ognja pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato precedite in čaj je pripravljen za uživanje. S tem dobimo v čaj snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.

Čaj pijte po požirkih cel dan, lahko vsak dan skodelico ali en dan v tednu pol litra, štirikrat na mesec. Pripravljen čaj je uporaben dva dneva. Čaj je grenak, lahko ga sladkate s sladili ali medom.

Uporaba hidrolata sladkega pelina

Hidrolat je kondenzirana para, ki je pri prehodu skozi rastlino nase vezala učinkovine rastline.  Za razliko od čaja ne vsebuje klorofila in mineralov. Razredčenega (jušno žlico na kozarec) lahko uživamo večkrat na dan. Nerazredčenega pa nanesemo na kožo in pustimo, da se vpije. Kadar želimo opraviti zdravilno kuro, se pripravi 10% raztopina hidrolata (npr.: 1 dcl hidrolata na 9 dcl vode). Pripravek uživamo skozi cel dan po požirkih ali skodelico na vsaki dve uri. To počnemo štiri do pet dni zapored, nato naredimo dvodnevni premor. Po štirih tednih naredimo teden dni premora pred novo kuro. Terapija traja od dva do največ tri mesece.

Ker ima hidrolat podoben pH kot naša koža, ga lahko uporabljamo kot:

 • vodico za po britju,
 • naravni tonik za čiščenje kože, pomaga tudi pri odpravljanju aken, saj deluje antiseptično (pomaga tudi pri herpesu in glivicah),
 • pripravo negovalnih krem, mil in deodorantov,
 • dodatek kopelim,
 • dišavo v pralnem stroju,
 • osvežilec prostorov,
 • repelent

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!