fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Sezonski koledar sadja in zelenjave

Naši predniki so živeli bolj povezani z naravo, kot živimo zdaj. Med drugim so jedli tudi hrano, ki je bila vezana na čas, v katerem so se prehranjevali. Naše prednike je zanimala predvsem sezonska zelenjava, kot je radič, repa, solata in drugo.

Sezonsko sadje oz. živila so tista, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je navadno skladen tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu. To živilom daje dodatno sočnost in največjo vrednost hranil, ki jih le-ta vsebuje. Znanstveniki so ugotovili, da tako sezonska zelenjava, kot tudi sezonsko sadje bistveno pripomoreta k povečanju števila antioksidantov v telesu tistega, ki te živila zaužije.

To naj bi bil tudi čas, ko je določeno živilo na tržišču najcenejše in najbolj sveže.

Sezonsko sadje in zelenjava prinaša:

  • Boljši okus in svežino – vrhunski kuharji se strinjajo, da so sveži sezonski pridelki najokusnejši.
  • Več za manj – po mojih izkušnjah je košara sadja in zelenjave, kupljena v poletnih mesecih, tretjino cenejša kot ista košara pridelkov, kupljena izven sezone.
  • Dobro za planet – Pridelovanje sadja in zelenjave v sezoni zahteva nižje ravni umetnih snovi (pesticidi, gnojila…), ki onesnažujejo okolje in manjši vložek neobnovljivih virov energije (ogrevanje, razsvetljava…), kot v drugih letnih časih. Torej ima takšna pridelava manjši vpliv na okolje.

Poglejte si koledar z imenom sezonsko sadje in zelenjava. Seveda lahko pride do odstopanj, glede na sorto in vrsto živil, a za osnovni pregled zadostuje.

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

[mc4wp_form id="8049"]