Print Options:

Vložena solata iz bučk

Za število oseb1 porcijaSkupni čas1 ura 30 min

Dobra ozimnica, še boljša zima - vsaj tako mislimo v Krajčku. Če smo jeseni dovolj pridni in si naredimo dovoljšno zalogo okusne hrane, pozimi sploh ne bomo pogrešali vseh dobrot, ki nam jih mati narava podarja poleti. Toplo priporočamo tudi to okisano solatko.

 2 kg buče
 500 g rdečih paprik
 500 g korenčka
 300 ml sončničnega ali sezamovega olja
 2 žlici koriandrovih semen
 1 žlica semen črne ali bele gorčice
 5 zrn popra
 3 klinčki
 5 lovorovih listov
 1 žlica semen kumine
 35 g morske soli
 200 ml močnega jabolčnega kisa ali kisa za vlaganje
1

Zrele ali na pol zrele bučke olupimo, če je to potrebno (hokaido buč ni treba lupiti), jim odstranimo semena in nezdrave dele. Razrežemo jih na 1cm velike kocke, ki jih operemo v vodi, ki smo ji dodali malo kisa.

2

Posebej očistimo paprike in korenček, operemo in razrežemo na podobne koščke kot bučke.

3

V večji posodi segrejemo olje in vanj dodamo kumino, delno strta koriandrova semena in seme gorčice, ki ga ne stremo. Ko zacvrči, dodamo še ostale začimbe, razen soli in kisa.

4

Ko čez pol minute iz posode lepo zadiši, dodamo najprej korenček, mešamo, po 2 minutah papriko, premešamo in nato še buče.

5

Pražimo vsaj 5 minut, da zelenjava lepo postekleni, nato dodamo sol, premešamo in dodamo še kis. Kuhamo še 5 minut in ugasnemo ogenj. Morda bo potrebno dodati še 100 ali 200 ml vode.

6

Posebej pripravimo lončke za vlaganje, ki naj bodo res čisti, pokrovčki pa novi in oprani. Še vročo »solato« damo v kozarčke, dobro zapremo in pustimo, da se počasi ohladi. Med polnjenjem kozarčkov lahko odstranimo klinčke, saj bi njihov okus s časom postal premočan.

Vir: Bodi Eko