Paradižnikova omaka je vsestranska omaka, ki jo lahko uporabimo marsikje v kuhinji, saj je osnovna sestavina marsikatere jedi, sploh italijanskih. Vsak kuhar zato nujno potrebuje odličen recept paradižnikove omake, s katero bo lahko navdušil že, ko jo bo samo ponudil s testeninami.
Nasekljamo čebulo in česen, paradižnik narežemo na drobne kocke
V široko emajlirano posodo vlijemo olivno olje in dodamo čebulo. Počasi pražimo približno 1 uro, da se čebula lepo razpusti. Potem v posodo stresemo narezan paradižnik, 5 celih strokov česna in mešamo.
Ko se vse skupaj praži približno 3 ure, dodamo baziliko, sol in poper, ter po potrebi dolijemo še malo olja. Zelo važno je, da zmes neprestano mešamo, da se ne prismodi.
Omako vse skupaj kuhamo 4,5 ur (v ta čas so vštete že prve 3 ure, ko omaki še nismo dodali začimb), lahko pa tudi več, kar bo okus omake samo izboljšalo.
Ko je omaka kuhana, jo nalijemo v vroče kozarce, zapremo in pustimo čez noč v pečici ali pokrijte z odejo.