Print Options:

Slastna paradižnikova omaka

Za število oseb1 porcijaSkupni čas4 ur 30 min

Paradižnikova omaka je vsestranska omaka, ki jo lahko uporabimo marsikje v kuhinji, saj je osnovna sestavina marsikatere jedi, sploh italijanskih. Vsak kuhar zato nujno potrebuje odličen recept paradižnikove omake, s katero bo lahko navdušil že, ko jo bo samo ponudil s testeninami.

 10 kg paradižnika
 5 kg čebule
 5 strokov česna
 250 ml olivnega olja
 Sol
 Kajenski poper
 Bazilika (najbolje sveža, lahko tudi suha)
1

Nasekljamo čebulo in česen, paradižnik narežemo na drobne kocke

2

V široko emajlirano posodo vlijemo olivno olje in dodamo čebulo. Počasi pražimo približno 1 uro, da se čebula lepo razpusti. Potem v posodo stresemo narezan paradižnik, 5 celih strokov česna in mešamo.

3

Ko se vse skupaj praži približno 3 ure, dodamo baziliko, sol in poper, ter po potrebi dolijemo še malo olja. Zelo važno je, da zmes neprestano mešamo, da se ne prismodi.

4

Omako vse skupaj kuhamo 4,5 ur (v ta čas so vštete že prve 3 ure, ko omaki še nismo dodali začimb), lahko pa tudi več, kar bo okus omake samo izboljšalo.

5

Ko je omaka kuhana, jo nalijemo v vroče kozarce, zapremo in pustimo čez noč v pečici ali pokrijte z odejo.