Zima počasi, a vztrajno že trka na vrata - zadnji topli sončni žarki se poslavljajo, drevesa pa se šibijo pod težo sočnih sadežev. Če ne veste, kam z vsemi slivami, poskusite naš recept slivovih cmokov - ti so rahli, okusni in hitri za pripravo. Lahko jih tudi zmrznete, in dodate v svojo ozimnico.
V slan krop zakuhamo zdrob in olje. Počakamo, da se zdrob res ohladi (priporočamo celo, da zdrob skuhate en večer prej).
Zmešamo 4 žlice lanenih semen z 8 žlicami vode ter počakamo nekaj minut, da se lanena semena napnejo.
V ohlajen zdrob vmešamo moko in laneno seme. Mešamo toliko časa, da se vse sestavine povežejo v homogeno testo.
Z rokami oblikujemo cmoke, ki jim na sredino damo razkoščičeno razkoščičeno slivo in malo sladkorja. Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem.
Cmoke kuhamo v vreli vodi 15 minut, oziroma dokler ne privrejo na vrh.
V ponvi segrejemo malo masla in dodamo drobtine. Pražimo, dokler drobtine ne dobijo lepo zlato barvo. Prelijemo čez cmoke.
OPOMBE:
1. Če zdrob ne bo popolnoma hladen, bo izdelava cmokov težja, saj bo masa bolj lepljiva.
2. Cmoke lahko tudi zamrznete. Pekač, na katerega sta polagali cmoke položite v skrinjo. Ko bodo cmoki popolnoma zmrznjeni jih lahko vzamete iz pekača in preložite v bolj praktično embalažo.