Print Options:

Rahli slivovi cmoki

Za število oseb1 porcijaČas priprave20 minČas kuhanja15 minSkupni čas35 min

Zima počasi, a vztrajno že trka na vrata - zadnji topli sončni žarki se poslavljajo, drevesa pa se šibijo pod težo sočnih sadežev. Če ne veste, kam z vsemi slivami, poskusite naš recept slivovih cmokov - ti so rahli, okusni in hitri za pripravo. Lahko jih tudi zmrznete, in dodate v svojo ozimnico.

Za 25 cmokov potrebujete:
 1 l vode
 400 g zdroba (mi smo uporabili pšeničnega)
 100 ml sončničnega olja
 155 g ostre moke
 155 g mehke moke (mi smo uporabili pirino)
 4 žlice zdrobljenih lanenih semen
 25 svežih sliv
 Sladkor (po želji)
 Maslo
 Drobtine
1

V slan krop zakuhamo zdrob in olje. Počakamo, da se zdrob res ohladi (priporočamo celo, da zdrob skuhate en večer prej).

2

Zmešamo 4 žlice lanenih semen z 8 žlicami vode ter počakamo nekaj minut, da se lanena semena napnejo.

3

V ohlajen zdrob vmešamo moko in laneno seme. Mešamo toliko časa, da se vse sestavine povežejo v homogeno testo.

4

Z rokami oblikujemo cmoke, ki jim na sredino damo razkoščičeno razkoščičeno slivo in malo sladkorja. Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem.

5

Cmoke kuhamo v vreli vodi 15 minut, oziroma dokler ne privrejo na vrh.

6

V ponvi segrejemo malo masla in dodamo drobtine. Pražimo, dokler drobtine ne dobijo lepo zlato barvo. Prelijemo čez cmoke.

OPOMBE:
1. Če zdrob ne bo popolnoma hladen, bo izdelava cmokov težja, saj bo masa bolj lepljiva.
2. Cmoke lahko tudi zamrznete. Pekač, na katerega sta polagali cmoke položite v skrinjo. Ko bodo cmoki popolnoma zmrznjeni jih lahko vzamete iz pekača in preložite v bolj praktično embalažo.