S pitami nikoli ne morete zgrešiti, pa naj bodo sadne ali zelenjavne. Naša porova pita je tako sočna, da boste z veseljem vzeli repete.
Pore operemo, očistimo in narežemo na kolute. Por nato popražimo na 3 žlicah olivnega olja.
Zmešajmo popražen por in skuto. V mešanico ubijemo eno celo jajce in 2 žlici kisle smetane. Ročno premešamo, da se sestavine navzamejo ena druge. Dodamo sol po okusu. Za prekrivanje potrebujemo 5 listov testa, zato lahko tiste, ki ostanejo kar zmešamo med maso.
V keramični posodi pripravimo listnato testo: Najprej premažemo z oljem posodo. Potem damo eno plast listnatega testa in ga premažemo z oljem. To storimo s tremi plastmi testa. Potem damo vso maso na testo, vse skupaj pokrijemo s preostalima dvema plastema listnatega testa (tako kot prej tudi sedaj premažemo z oljem). Na koncu vse štrleče konce testa pokrijemo čez pito.
Pito premažemo z oljem, posujemo s sezamovim semenom in damo peči v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo 30 minut.
Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in polijemo z 150ml vode. Pito pokrijemo s krpo in pustimo, da počiva še okoli 30 minut.
Vir: Združenje iz bube v metulja