Print Options:

Poletna pastirska solata

Za število oseb1 porcija

Stara pastirska jed na bovškem - mlad vroč kuhan krompir v olupku s skuto.
Barbara se je to odlično pastirsko jed odločila predelati v vegansko različico z dodano zelenjavo. In nastala je solatna pastirska skleda - super hrana za vroče poletne dni.

Za 1 osebo potrebujete
Solata
 1 skodelica kuhane pire
 2 žlički čemaževega pesta
 2 mlada krompirja
 Poljubna sezonska solataKristalka, motovilec,...
 Jabolčni kis in olivno olje po okusu
 1 Bučka
 Buck - dimljena ajdova batinaPo želji dodamo karkoli drugega - tofu, tempeh,... ali katero dodatno zelenjavo po našem okusu.
 Polivka iz sončničnih semen
Polivka
  skodelice sončničnih semen
 1 žlica sezama
 1 žlica kvasnih kosmičev
 1 žlica kokosovega jogurta
 2-3 žlice limoninega soka
 1 čajna žlička gorčice
 1 strok česna
 ½ žličke mlete kurkume
 2 koščka manga ali breskveČe tega nimaš, lahko zamenjaš z 1 čajno žličko agavinega sirupa
 1 žlica olivnega olja
 Sol, poper po okusu
 Voda
1

Najprej pripravimo vso zelenjavo:

Posebej skuhamo piro in mlad krompir (oboje v osoljeni vodi).

Krompir narežemo na kolutke, kuhano piro zabelimo s čemaževim pestom.

Sezonsko solato umijemo in narežemo na primerne kose, ter jo začinimo z jabolčnim kisom in olivnim oljem.

Bučko narežemo na tanke rezine po dolžini, jo malce posolimo in popečemo na olju.

Na kolute narežemo Bucka oziroma pripravimo še dodatno zelenjavo in sestavine.

2

Ko smo vso zelenjavo pripravili se lahko lotimo polivke iz sončničnih semen. Vse sestavine za polivko damo v blender in blendamo, dokler polivka ni gladka in kremasta. Vodo dodajamo postopoma in čisto po želji - odvisno kako gosto želimo polivko.

3

Vso zelenjavo in ostale sestavine zložimo v skledo in prelijemo s polivko. Dober tek!