Sveže fige so nekaj najboljšega že, če jih jemo same. Pomislite, kako okusna mora potem biti šele ta pita!
Iz moke, zmehčanega masla, jajca, sladkorja in soli ugnetemo testo, ki mu na koncu dodamo še sok polovice limone ter ga pustimo, da počiva vsaj 30 minut (zavit v folijo).
V kozici stopimo maslo, dodamo 100g fig, žlico limoninega soka in med. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se fige povsem razpustijo. Preostanek fig narežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti fig.
Testo na pomokani površini razvaljamo v nepravilen krog, debeline približno 50mm (za lažje valjanje lahko zgornjo stran testa prekrijemo s papirjem za peko). Razvaljano testo prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Od sredine do približno 10 cm od roba, testo nadevamo najprej z razpuščenimi, potem pa še svežimi figami. Nato rob testa zavihamo čez fige proti notranjosti galette ter ga obdamo s kristalnim sladkorjem. Pečemo pri 200°C, 30 minut. Galetto pred serviranjem obložimo še s koščki sveže mocarele.