Print Options:

Jabolčna pita malo drugače

Za število oseb1 porcijaSkupni čas1 ura

Jabolčna pita, oz. ''jabolčni štrudl'' je zelo priljubljena sladica pri Slovencih. Si upate pripraviti malce drugačno različico te popularne sladice?

 500 g vlečenega testa
 1 kg jabolk
 2 jajca
 200 g rozin
 ½ pecilnega praška
 1 žlička cimeta
 125 g masla
 4 žlice gresa
 85 g margarine
 3 žlice olja
Preliv
 2 do 4 skodelice sladkorja
 5 skodelice vode
 2 vanilijeva sladkorja
1

Naribamo jabolka, zmešamo jajca, gres in pecilni prašek. Zmes dodamo jabolkam in dobro premešamo. Raztopimo maslo.

2

V pekač položimo 1 list testa, ga namažemo z maslom in nanj damo drugo plast testa. Na začetek testa damo jabolka in tesno zvijemo v roladko.

3

Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Pred pečenjem srežemo rolice na krajše rolice. Raztopimo margarino in olje ter prelijemo čez štrudel pred vstavljanjem v pečico.

4

Jabolčno pito pečemo v pečici 30 minut na 250 °C.

Medtem naredimo preliv: sladkor in vodo zavremo, malo kuhamo ter dodamo vanilijev sladkor. Hladen preliv polijemo čez vročo pito.