Večerja za popolni zmenek ali obletnico, za katero se splača malce dlje ostati v kuhinji.
Čebulo celo sesekljamo. Polovico jo popražimo na ričkovem olju, polovico pa prihranimo za pozneje.
Zrezka potolčemo in ju začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh ju premažemo z gorčico in položimo na prepraženo čebulo. Premažemo ju s paradižnikovo mezgo in prekrijemo s preostalo čebulo.
Zalijemo z malo vode in tako na zmernem ognju dušimo vsaj 2 uri (lahko tudi več). Vmes po potrebi dolivamo po 500 ml vode.
Riž najprej malenkost popražimo na ričkovem olju. Zalijemo ga z dvema skodelicama in pol vode in zavremo. Ko zavre ga še 20 minut kuhamo na zmernem ognju. Proti koncu vmešamo sesekljan peteršilj.
Pred serviranjem na krožnik, lahko riž prej damo v malo šalčko in jo na krožniku obrnemo, da dobimo lepo okroglo obliko.
Za piko na i lahko čez vse naribate staran tolminski sir Kramar, ki s svojim slanasto–pikantnim okusom zelo paše k jedi. Ob jedi lahko postrežemo z refoškom Plahuta.