Print Options:

Dušena govedina z gorčično omako in paradižnikom

Za število oseb1 porcijaČas priprave40 minČas kuhanja2 ur 20 minSkupni čas3 ur

Večerja za popolni zmenek ali obletnico, za katero se splača malce dlje ostati v kuhinji.

 2 goveja zrezka cca. 150 g
 200 ml paradižnikove mezge
 4 žlice gorčice
 Velika čebula
 Ričkovo olje
 Sol
 Poper
 Peteršilj
Priloga
 1 skodelica riža
 (Staran tolminski sir Kramar iz surovega mleka)
1

Čebulo celo sesekljamo. Polovico jo popražimo na ričkovem olju, polovico pa prihranimo za pozneje.

2

Zrezka potolčemo in ju začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh ju premažemo z gorčico in položimo na prepraženo čebulo. Premažemo ju s paradižnikovo mezgo in prekrijemo s preostalo čebulo.

3

Zalijemo z malo vode in tako na zmernem ognju dušimo vsaj 2 uri (lahko tudi več). Vmes po potrebi dolivamo po 500 ml vode.

Priloga
4

Riž najprej malenkost popražimo na ričkovem olju. Zalijemo ga z dvema skodelicama in pol vode in zavremo. Ko zavre ga še 20 minut kuhamo na zmernem ognju. Proti koncu vmešamo sesekljan peteršilj.

5

Pred serviranjem na krožnik, lahko riž prej damo v malo šalčko in jo na krožniku obrnemo, da dobimo lepo okroglo obliko.

6

Za piko na i lahko čez vse naribate staran tolminski sir Kramar, ki s svojim slanasto–pikantnim okusom zelo paše k jedi. Ob jedi lahko postrežemo z refoškom Plahuta.