Print Options:

Bučna juha z rdečo lečo

Za število oseb1 porcijaSkupni čas45 min

Buče so kar velika jesenska inspiracija naše Barbare. Zakaj ne bi bile, saj sta njihova vibrantna barva in okus res nekaj posebnega. Poleg tega pa so buče znani diuretik in pomagajo pri vnetju ledvic, ter sečnega mehurja.

 ½ čebule
 2 stroka česna
 2 žlici kokosovega olja
 ½ manjše jesenske buče
 ½ skodelice rdeče leče
 1 žlica misaMiso je fermentirana pasta, ki lahko postane juha, namaz ali omaka.
 Sol, poper
 1 pest svežega peteršiljaAli 1 žlička suhega peteršilja
 1 žlička origana
 ½ žličke kurkume v prahu
 800 ml vode
 125 ml ovsene smetane za kuhanje
 Bučno olje
1

Čebulo in česen nasesekljamo. Bučo izdolbemo (če ni ekološka jo olupimo) in narežemo na večje kose. Lečo speremo pod mrzlo vodo.

2

V loncu segrejemo kokosovo olje in popražimo česen ter čebulo.

3

V lonec dodamo vse ostale sestavine in kuhamo, dokler vse sestavine niso kuhane.

4

Ko so vse sestavine lepo mehke in skuhane juho zblendamo in postrežemo. Za dekoracijo jo lahko na krožnikih malce pokapamo z bučnim oljem. Ponudimo s krekerji ali domačim kruhom.

NASVET: Takšno bučno juho lahko naredimo tudi s popečenim tofujem! Lečo preprosto zamenjamo za 1 zavitek tofuja. Polovico tofuja kuhamo skupaj z ostalimi sestavinami, drugo polovico pa najprej posujemo s kajenskim poprom, soljo, ter na hitro popečemo. Popečen tofu nato na koncu postrežemo skupaj s končano juho. Za lažjo predstavo pa prilagamo še slikico bučne juhe s tofujem.