Bučna hokaido juha je zelo enostavna za pripravo in se hkrati ponaša s svojo močno barvo.
Bučo prerežemo napol. Z žlico izdolbemo sredino in jo operemo. Izdolbene peške lahko izločimo, očistimo in shranimo za sajenje. Preostali del buče narežemo na manjše koščkei.
Posebej sesekljamo čebulo in jo prepražimo, notri stresemo sesekljano bučo in jo prepražimo.
Vse skuapaj večkrat premešamo in začinimo s soljo, poprom ter muškatnim oreščkom – po okusu.
Vse skupaj premešamo in zalijemo z vodo le toliko, da pokrijemo koščke buče. Kuhamo približno 15 minut, da se sokovi premešajo.
Na koncu juho spasiramo s paličnim mešalnikom in zalijemo s tolikšno kočino vode, da nam bo gostota juhe primerna. Kuhamo še 5 minut.
Kot dodatek lahko dodamo par kapljic domačega bučnega olja ter posujemo z osoljenimi praženimi bučnimi semeni.