Domača orehova potica

Domača orehova potica

SESTAVINE

TESTO

  • 600g moke po izbiri
  • 30g kvasa
  • 2 dcl surovega mleka
  • 140g trsnega sladkorja (ali sladila po izbiri)
  • 140g surovega masla
  • 4 rumenjaki (jajca proste reje)
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • surovo maslo za model

NADEV

  • 400g orehov
  • 2 – 3 dcl surovega mleka ali domače sladke smetane
  • trsni sladkor po okusu
  • 1 žlica ruma ali slivovke
  • sneg iz beljakov

Večino sestavin dobite v trgovini Krajček.

PRIPRAVA

Domača orehova potica

Prvo zmešamo žlico moke, malo mleka, žličko sladkorja in zdrobljen kvas. Počakamo, da se malo vzhaja – se dvige.

Vmes vzamemo orehe in jih dobro nasekljamo. Sesekljane orehe poparimo z surovim mlekom ali sladko smetano. Paziti moramo, da tekočine ni preveč. Iz beljakov stepemo sneg. Poparljenim orehom dodamo 1 žlico ruma ali domače slivovke, sladkor in nazadnje še sneg. Vse skupaj rahlo zmešamo.

Iz vseh sestavin za testo in kvasa zamesimo testo kot za kekse, ga takoj dobro razvaljamo, namažemo z nadevom, previdno zvijemo in denemo v pomaščen model ali pekač. Zvito potico pustimo na pekaču čez noč, da vzhaja. Zjutraj potico spečemo v srednje topli pečici. Nekaj časa jo pustimo kar v modelo, nato jo zvrnemo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Sladkor v prahu lahko naredite sami – trsni sladkor dobro zmeljete v mlinčku za kavo 🙂

Pa dober tek!