Potreben vnos kalorij za zdravo življenje

Potreben vnos kalorij

Človekovo telo potrebuje za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij (delovanje srca, dihanje, delo ledvic, vzdrževanje telesne temperature), kar imenujemo osnovno presnovo, določeno energijo, ki jo merimo s kalorijami. Poleg te potrebuje še dodatno energijo za delo, ki ha opravlja, in to telesno ali duševno. Tudi to energijo merimo s kalorijami. Pri različnih ljudeh je osnovna potreba pol kalorijah različna in je odvisna od spola, velikosti, teže , starosti pa tudi od dejavnosti žlez z notranjim izločanjem. Prav tako je različna količina kalorij, ki jih potrebuje človek za opravljanje različnega dela.

Kalorije dobi telo z zaužito hrano oziroma hranili. Pod vplivom kisika, ki ga vdihavamo s pljuči, se v telesu hranilne snovi z notranjim izgorevanjem pretvorijo v toploto. To nastalo toploto merimo s kalorijami. Po pravilih fizike je ena kalorija tista količina toplote, ki je potrebna, da segrejemo 1kg vode za eno stopinjo C (natančno od 14,5 do 15,5°C). posamezna hranila dajejo povprečno naslednje kalorije:

 

1 g  beljakovin                  4,1 kalorije

1g ogljikovih hidratov         4,1 kalorije in

1g maščobe                    9,3 kalorije

Pri različnih človekovih dejvnostih se potrebe po kalorijah spreminjajo. Poglejmo nekaj primerov po posameznih vrstah zaposlitve:

Pretežno sedeče delo                                                                                            Dnevne potrebe po kalorijah

Duševno, pisarniško delo                                                                                                         2200 – 2400

 

Lahko fizično delo

Krojači, finomehaniki, stavci                                                                                                     2600 – 2800

 

Srednje težko delo

Pleskarji, mizarji                                                                                                                                3000

 

Še težje fizično delo

Zidarji, kovači, poljski delavci                                                                                                    4000 – 4500

 

Najtežje fizično delo

Kamnoseki, gozdni sekači, poljski delavci

Ob delovnih konicah, vrhunski športniki                                                                                              5000

Kakovost hrane že dolgo ne merimo več samo s kalorijami, ker nam te ne povedo dovolj o njeni biološki vrednosti. Upoštevati moramo tudi količino in vrsto posameznih osnovnih in varovalnih hranil, ki jih vsebujejo porabljena živila. Oboje računamo po tablicah s kalorično in hranilno (biološko) vrednostjo posameznih živil. Kot osnovno vzamemo 100g očiščenega za kuho pripravljenega živila. Če hočemo hrano pravilno ovrednotiti, moramo tudi vedeti, koliko posameznih hranil in varovalnih snovi potrebuje človek ali določena skupina, ki ji je hrana namenjena. Šele na podlagi teh podatkov, je možna primerjava med dejanskim stanjem in priporočili. Za vse to pa so potrebni zamotani in številni računi, ki za vsakodnevno pripravo oziroma načrtovanje hrane sploh ne pridejo v poštev. Pomagamo si z razdelitvijo živil na prehranske skupine. V kolikor vnos kalorij ne zadostuje si lahko pomagamo z ekstraktom magnezija v obliki magneijevega olja. Pozitivni učinki magnezijevega olja so svetovno znani

Opis prehranskih skupin nadaljujemo v marčevski objavi nasvetov.

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop