Mali nasveti za mesnine

11-01-klobase-sunka-slaninaHrenovke – kuhanje

Hrenovke med kuhanjem ne počijo, če jih pristavimo v hladni vodi, ki ji dodamo kanček mleka.

Hrenovke ostanejo tople

Če pustimo hrenovke ležati v topli vodi, da se ne bi ohladile, se meso izluži in nima pravega okusa. To pa se ne zgodi, če vodo malo posolimo.

Olupite salamo

Salamo laže olupite, če jo na kratko podržite pod hladno vodo. Popivnajte in slecite kožo z ostrim nožem.

 

Kuhana klobasa je lahko začimba

Kuhano klobaso za enolončnico nekajkrat prebodite z lesenim nabodalom. Maščoba se izcedi in okusno začini enolončnico.

Okusni ostanki šunke

Če so ostanki šunke postali trdi in slani, jih za nekaj časa namakamo v mleku, da postanejo prijetno blagega okusa.

Pečenica – lepo hrustljava

Pečenice se posebej lepo hrustljavo zapečejo, če jih na tanko namažemo z gorčico.

Pečenica ne poči

Pečenico nekajkrat prebodite s tanko šivanko. Iz nadeva lahko izhaja voda in pečenica zato ne poči.

Shranjevanje mesnega narezka

Mesni narezek v hladilniku zdrži dalja časa, če zraven položite nekaj surovih makaronov. Sveže klobase ne shranjujte v isti posodi kot šunko in druge prekajene izdelke.

Slanina je trda in suha

Če se je slanina zaradi  daljšega shranjevanja strdila in izsušila, bo spet dobrega okusa, če jo na kratko namakamo v vroči vodi.

Slanina – rezanje

Slanina se laže reže, če prej pomočite nož v vročo vodo. Če je slanina zelo mehka, jo pred rezanjem za kratek čas dajte v zamrzovalni predal.

 

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop