Božična pametna peka

12_00-pametna-pekaIzjemno rahli piškoti

Piškoti iz krhkega ali maslenega testa bodo še posebej rahli, če namesto navadnega sladkorja uporabimo sladkor v prahu.

Makroni naj se posušijo

Makrone pred preko nekaj časa ali celo čez noč pustite na zraku, da se posušijo. Potem se zagotovo ne bodo razlezli.

Piškoti z glazuro

Piškote najlaže glaziramo na rešetki nad pomivalnim koritom, da lahko ostanke preprosto splaknemo.

Pomarančna lupina za aromo

Božično pecivo dodatno začinimo, če ga spravimo v škatlo za piškote skupaj s tankim koščkom pomarančne lupine.

Popolne oblike

Da bodo piškoti popolnih   oblik, pomočite modelčke najprej v sladkor ali moko in nato izrežite oblike. Modelčke s finimi koti večkrat očistite s čopičem.

Potica mora stati

Potico specite že nekaj tednov pred prazniki, da se sestavine vpijejo in da razvije svojo aromo. Potica ne razpade, če jo na pekaču na straneh zavijete z alu folijo.

Pretrdi

Trdi piškoti se zmehčajo, če jih čez noč shranimo skupaj z jabolčnim krhljem.

Shranjevanje piškotov

Domače božične piškote shranjujte ločeno po vrstah, sicer se lahko arome pomešajo. Najbolje jih je shraniti v pločevinaste škatle na pergamentni papir in dobro zapreti. Če damo k piškotom olupljen korenček ali jabolčni krhelj, ostane pecivo rahlo in mehko.

Testo naj bo hladno

Krhko testo za maslene piškote naj bo kar najhladnejše. Zato za izrezovanje piškotov razvaljajte toliko testa, kot ga potrebujete, preostanek pa hranite na hladnem.

Testo za medenjake mora počivati

Testo za božične medenjake je po pripravi najbolje pustiti za teden dni v hladilniku, da se začimbe dobro vpijejo.

 

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop