SESTAVINE
Sestavine:
ZELENJAVA
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- pol glave rdečega zelja
- šop listov rdeče pese
- ghee
- voda
- sol
PIRA
- 2 skodelici pire
- 0,5 čebule
- ghee
- sol
- voda
Večino sestavin dobite v trgovini Krajček.
PRIPRAVA
RDEČE ZELJE Z LISTI RDEČE PESE OB FERMENTIRANI PIRI
PIRA
- Piro namočimo v slano vodo in pustimo 2 dneva. Vmes lahko vodo enkrat ali dvakrat zamenjamo. Spremljamo, kdaj spremeni vonj. Ko se začne fermentacija, dobi malo sirni vonj, vendar ne pustimo, da postane moteč. Če fermentacijo želimo ustaviti, jo damo na hladno.
- Ko nam je vonj pravi, zamenjamo vodo in jo skuhamo. Kuhamo po občutku, toliko, da nam je dovolj mehka.
- Nasekljamo pol čebule in jo popražimo na soljenem gheeju.
- Dodamo precejeno piro in pražimo 5–7 min oz po občutku.
- Pri fermentaciji se predela del glutena in žito postane lažje za prebavo ter ima boljši učinek na ravnovesje kultur v črevesju.
ZELENJAVA
- Čebulo nasekljamo na majhne koščke in jo popražimo na soljenem gheeju.
- Česen nasekljamo na majhne koščke in ga dodamo čebuli. Popražimo.
- Zelje narežemo na tanke trakove ter še malo nasekljamo. Dodamo ga česnu in čebuli ter zalijemo s približno skodelico vroče vode (po občutku).
- Liste rdeče pese očistimo in grobo narežemo. Stebla narežemo na manjše koščke in jih takoj dodamo zelju. Mehkejše dele dodamo na koncu. Dušimo, dokler voda dovolj ne izhlapi.
Pa dober tek!