fbpx

Žajbelj suhi drobljen

Količina: 50 ali 100 g

Proizvajalec: Trgovina Krajček

Suhi žajbelj, ki ga lahko uporabljamo kot čaj, začimbo ali kadilo.

3,50 6,00 

Počisti
Žajbelj suhi drobljen

Posušeni listi žajblja, ki jih lahko uporabljamo kot čaj, začimbo ali kadilo.

Žajbelj je doma v sredozemskih deželah in je večinoma trajni grmič, ki mu prijajo topla rastišča na suhih tleh. Najbolj je razširjen ob jadranski obali in po otokih. Njegovo zdravilno moč so visoko cenili že antična ljudstva, saj je veljal kot sredstvo za podaljševanje življenja in preganjanja demonov. V srednjem veku so izdali več kot 400 strani obsegajočo knjigo o učinkovanju in uporabi žajblja.

 

Žajbljev poparek

Pol čajne žličke na skodelico vode pripravimo kot poparek, ki naj pokrit stoji 5 minut.

  • Pri težavah z želodcem in črevesjem pijemo po eno skodelico pol ure pred jedjo.
  • Poparek lahko uporabljamo tudi za izpiranje in grgranje, za umivanje potnih rok in nog ter drugih delov telesa, kjer se močno potimo.
  • V ljudski medicini so pri kašlju priljubljeni žajbljevi listi, kuhani v mleku. Takšen pripravem lahko sladkamo z medom in je primeren za otroke.

 

 

Žajbelj kot začimba

Žajbelj je v sredozemskih kuhinjah tradicionalen dodatek mastnim in na maščobi pripravljenim jedem, ker spodbuja njihovo prebavo.

 

 

Žajbelj kot kadilo

Žajbelj vsebuje zelo močna eterična olja, ki pozitivno delujejo na naš organizem. Če zažgemo posušeni žajbelj, bomo na tak način vdihovali  njegovo eterično olje, poleg tega pa bomo s tem tudi razkužili stanovanje. Žajbelj namreč uničuje tudi škodljive bakterije in viruse, ki potujejo po zraku.

Suhe liste žajblja damo v keramično posodico, prižgemo, nato pa takoj ugasnemo, da bodo počasi tleli. Izločal se bo dim, ki bo očistil naše prostore.

Ko to izvajamo, zapremo vsa okna in vrata in počakamo nekaj minut, da listi izgorijo. Nato stanovanje prezračimo.

 

 

Dodatne informacije

Teža Ni na voljo
Količina

100 g, 50 g

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)