fbpx

Knjiga Kruh z drožmi - Nataša Đurić

Količina: 1 izvod

Avtorica: Nataša Đurić

Knjiga, v kateri boste zvedeli vse o peki z drožmi:

  • Uvod v peko z drožmi
  • Postopki priprave droži in testa ter vseh faz peke
  • Odgovori na zagate pri peki z drožmi
  • Recepti za kruhe in druge jedi z drožmi

 

Trda vezava, 296 strani.

29,70 

Knjiga Kruh z drožmi – Nataša Đurić

Popoln priročnik za peko s kislim testom z recepti za kruhe ter slano in sladko pecivo.

Ste vedeli, da lahko spečemo kruh tudi brez kvasa? Seveda, kruh lahko zamesimo tudi samo iz moke, vode in soli! Če namreč mešanico vode in moke pustimo nekaj časa, se v njej zgodi vse živo. Dobesedno. Na delu so namreč mlečnokislinske bakterije in naravno prisotne kvasovke, ki povzročijo, da testo zraste. In to mešanico moke in vode imenujemo droži ali kislo testo.
Tako so kruh pekli naši predniki, preden je na police prišel industrijski kvas, in danes je taka peka kruha spet izjemno priljubljena. Ne le zato, ker je kruh čudovito mehak s hrustljavo skorjico, ampak je tudi laže prebavljiv, polnejšega okusa in obstojnejši. In iz drožnega testa lahko spečemo vse, kar naredimo iz kvašenega: kruhe in pice, krofe, pogače in kolače, pletenice in buhtlje … Droži lahko dodamo celo v testo za palačinke!
V knjigi Kruh z drožmi, ki je najpopolnejši slovenski priročnik za peko z drožmi, nas avtorica Nataša Đurić z natančnimi opisi in razlagami zanesljivo vodi skozi skrivnostni svet peke z drožmi: od tega, kako vzgojimo zdrave droži, kako jih hranimo in skrbimo zanje, da so vedno pri roki za svež dišeč hlebec, do vseh podrobnosti peke.
Ko imamo žive in zdrave droži, pa se lotimo dela in spečemo slastne kruhe in pogače. V knjigi vas med drugim čakajo osnovni beli hlebec za vse okuse, rustikalni rženi hlebec z mlečnim kefirjem, kruh s polento, kot sonce rumen kurkumin kruh, čisto ajdov kruh (brez glutena), najboljša domača pica, navihane zvitorepke … pa tudi veliko sladkega, na primer praznični sadni kruh, (ne samo pustni) krofi, dišeči polžki s kardamomom in cimetom, čokoladna pletenica … in še veliko drugih krušnih dobrot.
Sprejmete izziv?

 

Korak za korakom

V knjigi boste našli natančno opisane postopke priprave droži, testa in vseh faz peke s fotografijami korak za korakom.

 

»Peka z drožmi je več kot le način priprave žit, s katerim ta postanejo laže prebavljiva za naše telo. Je dragocena veščina, umetnost, izhodišče za odkrivanje lastne ustvarjalnosti, prispevek h kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije, pa tudi preprost način povezovanja z naravo.«

– Nataša Đurić

Mojstrica peke z drožmi

Nataša Đurić je po poklicu geodetinja in raziskovalka, nekoč zaposlena v Centru odličnosti Vesolje-SI in sodelavka ZRC SAZU, zdaj pa v Hiši Franko, kjer skrbi, da je v eni najboljših slovenskih restavracij vedno na mizi najboljši kruh! Leta 2011 je začela raziskovati skrivnostni svet bakterij in kvasovk, ki moko in vodo spremenijo v kruh. Je avtorica in fotografinja prvega slovenskega bloga o peki z drožmi (Zapečenega kruha se največ pojé), ki je bil leta 2014 razglašen za najboljši slovenski kulinarični blog, in mednarodno nagrajenega bloga o peki z drožmi My Daily Sourdough Bread.

Njeno delo je predstavljeno tudi v knjigi Beyond the Plate, ki jo je izdala priznana ameriška založba Prestel in predstavlja 30 najboljših kulinaričnih blogov, Natašine recepte in članke pa objavljajo mnogi priznani tuji in domači kulinarični portali in revije. Nataša Đurić, ki je o peki z drožmi predavala tudi na konferenci TEDxYouth Kranj, svoje znanje deli na priljubljenih delavnicah doma in v tujini, zdaj pa ga je skupaj s številnimi domiselnimi recepti zbrala še v knjigi.

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)