fbpx

Domače bučno olje 0.75l

Količina: 750ml

Proizvajalec: Prleck

100% naravno štajersko bučno olje

18,95 

100% bučno olje – Prleck premium

Nerafinirano 100% štajersko bučno olje z visoko vsebnostjo vitaminov A, E in K, ter mineralov in zdravih maščobnih kislin, proizvedeno po tradicionalnih receptih, kar olju daje resnično bogat vonj in okus!

Zakaj naročiti naše bučno olje?

  • Ker vsebuje vitamin A, E in K, ter minerale in zdrave maščobne kisline.
  • Ker je narejeno iz slovenskih bučnic in najboljših sestavin.
  • Z nakupom podpiraš tudi lokalno kmetijstvo na Štajerskem in ne velikih trgovcev.

 

Postopki pridelave: PREMIUM ŠTAJERSKO 100% BUČNO OLJE

PRIDELAVA BUČNIH SEMEN

Vse se začne s pravilno izbiro zemlje. V Sloveniji je najprimernejša zemlja na območju Dravskega polja, Prlekije ter Prekmurja. Oljne buče, ki jih uporabimo za stiskanje najkakovostnejšega Prleck Štajerskega 100% Bučnega Olja, potrebujejo veliko sonca in dokaj toplo podnebje. Sorti, ki jih uporabljamo pa sta nehibridni in sicer Slovenska avtohtona Golica ter sorta Gleisdorf.

SUŠENJE

Ko buče primerno dozorijo, iz njih odstranimo bučna semena, ki jih posušimo delno v senčni legi, delno v sušilnici, odvisno od vremena. Postopek sušenja poteka na do 40˚C, kar zagotavlja ohranitev pravilne strukture beljakovin, prav tako zagotavlja ohranitev vitaminov, mineralov ter pravilno obliko maščobnih kislin. Ko s pomočjo sušenja dosežemo 6% stopnjo vlažnosti so bučne golice pripravljene za mletje.

MLETJE IN HOMOGENIZIRANJE

Bučna semena zmeljemo na poseben mlinski kamen, odporen na maščobo. Nato zmleti zmesi dodamo sol ter vodo. Sol služi kot konzervans ter poudarek okusa, voda pa med praženjem izhlapi.

PRAŽENJE

Praženje poteka v litoželezni ponvi z dnom debeline 7cm. Litoželezna ponev je segreta na drva, optimalna temperatura praženja zmesi bučnih semen pa je 110˚C. Ko voda, ki smo jo dodali pri homogeniziranju izhlapi, zmleta bučna semena pričnejo izločati najkvalitetnejše bučno olje.

STISKANJE

Stiskanje pražene zmesi bučnih semen poteka s pomočjo stiskalnice, ki zmes stisne z močjo 100 ton. Nato mora bučno olje počivati približno 1 teden do 14 dni, da opravi postopek naravnega samo »čiščenja«, nato je pripravljeno na polnitev v steklenice in uživanje.

Dober Tek!

Dodatne informacije

Teža0.75 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Domače bučno olje 0.75l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SI ŽE KRAJČEK?

Potem se pa le vpiši na stran!

Drugače pa klikni polje “Ustvari račun” ob zaključku naročila in postani del Krajčkove družine

Ne zamudite!

15% popust

za prvi nakup v spletni trgovini