Svet se spreminja hitro. Prehitro. Včasih se nam zdi, da se okoli nas nič ne spreminja, da je vse po starem, da vse stagnira … dokler nas spremembe kar naenkrat treščijo kot strela z jasnega.

Včasih so spremembe dobre. 

Velikokrat pa žal niso.

Velikokrat se sploh ne zavedamo, kako velike spremembe se dogajajo okoli nas. Po navadi jih opazimo šele, ko je prepozno. Koliko nepotrebnih katastrof bo še potrebnih, preden bomo spoznali, da mi, posamezniki, s pozitivnim vzgledom lahko vplivamo na spremembe? Koliko zajezenih divjih rek, koliko požganih gozdov, koliko krikov?

Mi verjamemo, da prav vsak izmed nas lahko prispeva k boljšemu jutri. S tem namenom bi vam radi predstavili organizacijo, ki se trudi in bori za človekovo najosnovnejšo pravico – vodo. Prisluhnite njihovi zgodbi, ne bo vam žal. 

Skupaj bodimo del rešitve, in ne problema!

Ekipa Krajček

O BALKAN RIVER DEFENCE

Balkan River Defence (BRD, Balkanska rečna obramba) je skupina prijateljev, kajakašev, umetnikov in aktivistov, ki se skupaj z lokalci iz celega Balkana borijo za zadnje divje reke Evrope.

BRD je gibanje, ki se je razvilo po izjemno uspešni akciji veslanja in protestiranja – Balkan Rivers Tour (BRT). Povezuje ljubitelje rek med Slovenijo in Albanijo ter skozi šport, znanost, ustvarjalnost, filozofijo in z pokončno držo širi besedo o novih nepotrebnih jezovih na Balkanu. Organizira kreativne akcije, dogodke in uporablja medije, da izpostavi lokalne zgodbe boja proti nepotrebnem uničevanju.

BRD povezuje, podpira in sodeluje z drugimi majhnimi, lokalnimi organizacijami. Raziskuje alternative več kot 2.700 predlaganim jezovom na rekah in potokih Balkana in vodi direkten dialog z lokalnimi odločevalci in politiki o dolgoročnih prednostih zaščite rek.

MISIJA BRD

RAZKRITI

zadnje prostotekoče reke in nedotaknjene rečne ekosisteme Evrope.

PODPRETI

skupnost in mrežo lokalnih borcev za reke.

IZPOSTAVITI

hidroenergijo kot netrajnosten in uničujoč način proizvodnje električne energije.

PONUDITI

alternative z uporabo znanosti, izobraževanja, ustvarjalnosti in športa.

EKIPA

Smo druščina strastnih in nekonvencionalnih ljudi iz vseh koncev in krajev, ki svoje znanje ter spretnosti usmerja v akcijo za ohranitev zadnjih divjih rek Evrope, na Balkanu.

Rok Rozman

leader | kayaker | fisherman

Carmen Kuntz

writer | editor | kayaker

Katarina Mulec

merchandise manager | events

“Na koncu naša družba ne bo določena le s tem, kar smo ustvarili, pač pa s tem, česar nismo uničili.”

John Sawhill

DONACIJE

Patagonia danes namesto Black Friday začne z akcijo prek njihove nove platforme Action Works. Leeway Collective/Balkan River Defence bo med 29.11. in 31.12. dobil podvojen znesek donacij. Preprosto povedano – vi donirate, Patagonia pa vašo donacijo podvoji. Fajn, kajne?

10
  • Turns two people away from hydropower as a perfect green solution.
25
  • Assists with costs and materials for events, actions and protests.
50
  • Helps BRD remain grassroots with no outside influence obstructing creativity.

OGROŽENE REKE

Balkanski polotok je dom zadnjim nedotaknjenim rečnim sistemom Evrope, kjer reke tečejo prosto od gora do morja ter spotoma hranijo bogate ekosisteme in prvobitne kulture.

Rekam Balkana grozi nepopravljiva nevarnost v obliki neodobrene in pogosto ilegalne gradnje jezov. Pod krinko reševanja podnebne problematike je planirana gradnja 2.700 malih in velikih hidroeletrarn, ki so promovirane (in financirane) kot zelen vir energije.

Jez na katerikoli reki uniči potencial za razvoj trajnostnega turizma, grozi virom pitne vode in tradicionalnem življenjskem stilu domačinov. Prav tako ključno prispeva k izumrtju številnih vrst sladkovodnih rib in nevretenčarjev.

O BALKAN RIVERS TOUR

Balkan Rivers Tour (BRT) je naš vsakoletni, enomesečni dogodek poln veslanja in protestov. Ekipa Balkan River Defence potuje po Balkanu, uživa v osupljivih rekah in divjini na kajaku in hkrati meče luč na reke, ki jih uničujejo nepotrebni jezovi. Kajaki živih barv in zagnani veslači privabijo pozornost odločevalcev in mednarodnih medijev, mi pa megafon zatem predamo domačinom, ki zahtevajo, da njihove reke ostanejo prostotekoče in zaščitene.

BRT vsako leto vključuje delavnice, projekcije filmov, okrogle mize, predstavitve, predavanja, žure, proteste in veslanje… vse z dobrim ciljem!

Za še več informacij o gibanju Balkan River Defence vas vabimo, da obiščete njihovo stran: