Zakaj so pomembne barve v prehrani?

714448dcec0117e70a1776d44de05c1dAli ste vedeli, da lahko dobimo široki spekter hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje z uživanjem pisane palete sadja in zelenjave?

Narava je našla pameten način, da opozori na hranilne snovi v živilih, saj vsaka barva sadja in zelenjave vsebuje edinstvene sestavine, ki so bistvenega pomena za naše zdravje. Dodajanje različnih barv prehrani je pomembno zato, ker različne rastlinske fitokemikalije, ki jih predstavljajo te barve, različno učinkujejo na telo.

Tako je nastala barvna lestvica sadja in zelenjave, ki je povezana s širokim spektrom hranilnih snovi, ki imajo vpliv na naše zdravje in življenje.

 

 

 

RDEČA

V sadju in zelenjavi je rdeča znak vitamina A in vitamina C, ki pomagata telesnim celicam pri obnavljanju in prispevata h krepitvi obrambnih moči organizma. Ponavadi se v tej barvi skriva tudi mangan in vlaknine.
Med »rdeča« živila spadajo paradižnik, rdeča paprika, jagode, brusnice, maline, rabarbara, granatno jabolko in pesa. Rdeča jabolka vsebujejo tudi kvercetin, močan antioksidant. Paradižnik, lubenica in rdeča grenivka pa vsebujejo  likopen, ki sodi med najmočnejše naravne antioksidante.

Rdeča živila: rdeča pesa, rdeče pomaranče, češnje, brusnice, papaja, rdeče grenivke, granatna jabolka, radič, redkev, maline, rdeča jabolka, rdeča paprika, rdeče grozdje, rdeča čebula, rdeče hruške, rdeč krompir, rabarbara, jagode, paradižnik, lubenica…

 

RUMENA IN ORANŽNA

Korenje, buče, melone, pomaranče, , oranžne paprike, nektarine in breskve vsebujejo vitamin C, A  (predvsem beta-karoten) in B6, kalij in vlaknine. Banana vsebuje kalij in vlaknine. V rumeni papriki in rumeni buči najdemo kalij in vlaknine, mangan, vitamin A in magnezij.

Rumena in oranžna živila: Marelice, rumene, buče, melone, kosmulje, korenje, grenivka, limona, mango, nektarine, pomaranče, papaja, breskve, kaki, ananas, sladka koruza, sladki krompir, mandarine, rumena jabolka, rumena pesa, rumene fige, rumena hruške, rumena paprika, rumen krompir, lubenice…

 

ZELENA

Zelena zelenjava vsebuje železo ter velike količine vitaminov (A, C, B2) in mineralov, zlasti kalcija, fosforja in kalija; pa tudi  vlaknine, zaradi česar blagodejno vpliva na prebavo. Špinača, brokoli in beluši imajo bogato vsebnost luteina, ki pomaga vidu, in folne kisline, ki podpirajo razmnoževanje celic.

Zelena živila: artičoke, rukola, beluši, avokado, brokoli, ohrovt, zelena, kitajsko zelje, kumare, endivija, zelena, jabolka, stročji fižol, zelje, zeleno grozdje, zelene hruške, zelena paprika, kivi, por, solata, grah, špinača, kreša, bučke…

 

MODRA IN VIJOLIČNA

Vijolična vključuje zelenjavo, kot je rdeča čebula in jajčevec, ter sadje, kot so borovnice, grozdje, ribez in slive. Vijolična kaže na prisotnost močnih antioksidantov, ki varujejo krvne žile in ohranjajo zdravo kožo. V vijolični zelenjavi, kot je radič in zelje, najdete lahko tudi vitamin A in flavonoide.

Modra in vijolična živila: črni ribez, črno korenje, robide, borovnice, slive, jajčevci, bezgove jagode, grozdje, granatna jabolka, vijolični krompir, vijolični beluši, rdeče zelje, rozine…

 

BELA

Bela zelenjava, kot so cvetača, repa in pastinak vsebuje veliko veliko vitaminov in mineralov, kot so vitamini C, K in folne kisline ter vsebuje vlaknine. Čebula in česen pa vsebujeta tudi alicin, močan naravni antibiotik.

Bela živila: banane, hruške, cvetača, dateljni, česen, ingver, kolerabice, gobe, čebula, pastinak, krompir, šalotka, repa, bela koruza, bele nektarine, bele breskve…

Odgovorite s komentarjem

Vaš e-naslov ne bo objavljen.