Veganska orehova potica

Veganska orehova potica

SESTAVINE

TESTO

  • 1 dcl veganskega – rastlinskega mleka (riževo, ovseno,…)
  • vrečko suhega kvasa
  • 250 g presejane moke (po izbiri)
  • pol čajne žličke soli
  • bio limonino lupinico
  • 40 g trsnega sladkorja oz. sladila po izbiri
  • 0,5 dcl veganske – ovsene ali riževe smetane
  • 0,5 dcl oljčnega olja

NADEV

  • 200 g mletih orehov
  • 1 dcl veganskega – rastlinskega mleka (riževo, ovseno, …)
  • 0,5 dcl veganske – ovsene ali riževe smetane
  • 1 žlico kakava ali veganskega čokoladnega namaza (nekateri dajo še žlico marelične marmelade)
  • 0,5 dcl agavinega ali riževega sirupa ali 50 dag trsnega sladkorja
  • 1 žlico ruma
  • rozine (po želji)

Večino sestavin dobite v trgovini Krajček.

PRIPRAVA

Veganska orehova potica

Orehe zdrobimo in jih na hitro pokuhamo v mleku in smetani. Dodamo preostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Če je nadev slučajno preredek, mu lahko dodamo pšenični zdrob oz zdrob po izbiri (pirin).

Potem vzamemo kvas, ga stresemo v mlačno mleko in pustimo vzhajati. Dokler pripravek vzhaja, preostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi. V sredini nastale mase naredimo vdolbinico, kamor damo vzhajan kvas in preostale mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v 2 hlebčka (za dve potici) in dobro razvaljamo. Valjanje je najlažje na prtu, da potem tudi lažje zvijemo testo.

Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in zavijemo (5 cm od roba testo pustimo nenamazano, da se lepše zaključi – da nadev ne beži ven).

Potico položimo v predhodno namaščen pekač in postavimo v pečico, segreto na 50ºC, za pol ure, da vzhaja. Nato pečico nastavimo na 200ºC in pečemo 20 minut. Naslednjih 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175ºC, zadnjih 10 minut na 150ºC (peka torej traja vsega skupaj 40 minut).

Pa dober tek!