Božični kruh

Božični kruh

SESTAVINE

Sestavine:

  • 80g suhih sliv
  • 50g rozin
  • 50g brusnic
  • 100g kandiranih češenj
  • 50g kandirane limone
  • 100g kandirane pomaranče
  • 75ml ruma za peko
  • 150ml mleka
  • 70g masla
  • 35g sladkorja
  • 450g moke
  • 14g suhega kvasa
  • 0,5 žličke soli
  • 2 jajci
  • 50g blanširanih mandljev
  • 1 žlica začimb za medenjake
  • lupina 2 bio limon in lupina 1 bio pomaranče
  • cca. 100g moke na koncu za oblikovanje štruce

Večino sestavin dobite v trgovini Krajček.

PRIPRAVA

Božični kruh

V kozico nalijemo rum, dodamo suho sadje in rahlo segrejemo, nato odstavimo in ohladimo. Mleko, maslo in sladkor na nizki temperaturi segrejemo, da se sladkor in maslo stopita. Moko pomešamo s kvasom in soljo, dodamo pripravljeno meko, jajci ter z električnim mešalnikom mešamo približno minuto. Testu dodamo rum z namočenim suhim sadjem, mandlje, začimbe in lupinico limone in pomaranče, ter malo moke, da ga lahko ročno zgnetemo.

Pustimo vzhajati 1uro na toplem.

Vzhajano testo razdelimo na dva (ali tri dele), ter na pomokani površini dobro pregnetemo ter oblikujemo štruce, ki jih položimo v pekač obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še eno uro. Pečemo na 190 stopinj 35 minut oz. da skorjica pozlati.

Božični kruh potreseno s sladkorjem ali s sladkornim prelivom.

Pa dober tek!