fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →
Vas zanima več ?

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Praznična perutnina

Gosja pečenka z manj maščobami

Gosja pečenka bo manj kalorična če z mesa pred peko odstranite vidno maščobo. Maščobo scvrite v mast in uporabite kot namaz za kruh ali za začinjanje zeljnatih jedi. Druga možnost pa je, da meso pred peko polijete s približno dvema litroma zelo vroče vode in tako izplaknete del maščob.

Higiena pri pripravi perutnine

Zamrznjeno perutnino do konca odtajajte v hladilniku in položite perutnino na rešetko ali na narobe obrnjen krožnik v skledo. Pred pripravo perutnino znotraj in zunaj temeljito operite. Po pripravi umijte pripomočke in delovno ploščo z vročo vodo in detergentom! Ne pozabite si temeljito umiti rok! Noža, s katerim ste rezali surovo meso, nikakor ne uporabite za rezanje zelenjave!

Kako vemo, kdaj je perutnina pečena?

Gos: če jo prebodemo na bedru, izteče bister sok. Raca in piščanec: če ju dvignemo z vilicami za meso, izteče iz trebušne votline bister sok. Račje prsi: če jih prebodemo, izteče rožnat sok. Kosi perutnine: če vanje zasadimo vilice, se meso ne prijemlje.

Nadevana perutnina

Perutnine ne nadevajte nič prej kot tri ure pred pečenjem. Napolnite jo samo do treh četrtin, sicer nadev izstopi, na 500 gramov perutnine računajte približno 175 gramov nadeva.

Paniranje in cvrtje

Kosi perutnine naj bodo enako veliki. Sicer pa specite večje kose do konca v pečici, da se panada ne bi zažgala oziroma da meso ne bi bilo znotraj še krvavo. Kožica se pri cvrtju posebej hrustljavo zapeče, če pomočite kose perutnine pred peko v mleko in jih povaljate v koruzni moki.

Pečene račje prsi

Račje ali gosje prsne fileje najprej popečemo na tisti strani, kjer je koža. Tako se maščoba ne izcedi, koža pa bo lepo hrustljava. Za peko načeloma ne potrebujemo dodatne maščobe ali pa uporabimo mešanico masla in olja.

Pečena gos ali raca

Gos ali večjo raco položite v ponev z maščobo s prsmi navzdol in dolijte približno centimeter vode. Med peko polivajte z osnovo za pečenko. Koža bo lepo hrustljava, če meso proti koncu polijete z malo piva ali vina, namažete s slano vodo ali z medom.

Perutnina s hrustljavo kožico

Perutnina bo lepo hrustljava, če jo proti koncu peke namažemo s slano vodo.

Sočno piščančje meso

Piščančje meso pred peko namažemo z limoninim sokom. Tako ostane mehko in sočno. Lahko pa piščanca ali piščančja bedrca pred peko v pečici ali na žaru namakate v pinjencu. Zelo okusna bodo tudi, če jih namažete z jogurtom.

Zaščita z alu folijo

Pri večji perutnini, kot sta pura in gos, zavijte perutničke in bedrca, uporabite ustrezne začimbe in dišavnice v  alu folijo, da se meso ne izsuši ali celo zažge.

Iz knjige Eko nasveti za vsak dom, Ulrike Ostrop

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

Vas zanima več?

Potem vas vabimo, da se naročite na naše novičke, kjer vas bomo obveščali o vseh novostih, akcijah, dogodkih in še kaj!